A latin mondás igazsága szerint az élet rövid, de a művészet örök. S ez az öröklét vonatkozik azokra az alkotásokra is amik napjainkban, vagy a közelmúltban születtek, s amelyekből remek válogatást láthat aki kilátogat a Millenárisra.Néhány napja nyílt és vasárnapig tart nyitva az egyre nagyobb látogatottságnak örvendő Art Market kiállítás, a kortárs művészek – s a műveiket a vásárlókhoz eljuttató galériák – nemzetközi seregszemléje. A kiállítás térben és tematikában is két részre oszlik. Az egyik részen – mely lényegesen nagyobb, s talán látogatottabb is – a kortárs képzőművészeti alkotásokat, a másik részben a kortárs fotóművészeti alkotásokat tekinthetik meg a látogatók. A kiállításra a belépés az idén is ingyenes.

Az Art Market hangulatának, szellemiségének bemutatására úgy véltük remek módszer, ha mindkét részből egy-egy sokadik alkalommal kiállító galéria jelenlévő képviselőjét szólaltatjuk meg cikkünkben.
A Léna&Roselli Galéria kezdetektől fogva állandó kiállítópartnere az Art Market rendezvénysorozatnak. Dr. Orosz Ilona Léna galériatulajdonos sokéves tapasztalattal a háta mögött adott nyilatkozatot, mit is nyújtanak az idei évben a látogatóiik számára.

Büszke vagyok rá, hogy Budapestnek minden évben van egy nagyszabású saját kortárs művészeti vására, s jelenlétünkkel – kiállítói részvételünkkel – a magam módján támogatom is ennek megrendezését. Idén külföldi galériákkal közösen állítunk ki egy standon, s remélem ők a következő években már önálló kiállítóként is jelen lehetnek az Art Marketen.
Úgy érzem a vásár, minden évben jobb és jobb, idén is remek a szervezés, mára már akár nemzetközi szinten is megállja a helyét.
Egy vásár már a létével is tanít. Itt mindenki megismerheti, nem csak a magyar élvonalbeli kortárs képzőművészetet, de a külföldi kiállítók által remek nemzetközi kitekintésre is lehetőséget ad. A látogatók között éppen úgy megtalálhatók a magyar és külföldi gyűjtők, mint a modern dolgokra kíváncsi egyszerű emberek.
Ma az internet korát éljük, s a világhálón minden megtalálható, de egész más valós méretben tapintható közelségben lenni egy műalkotással, s megérezni annak az erejét átélni hatását. A művészbarátoknak – vagy akik még csak most szeretnének majd azzá válni – ezek a személyes átélések semmihez nem fogható élményt jelentenek.
Mi idén a standunkon – közösen egy olasz és egy francia galériával – összesen hat művészt állítunk ki. de mondhatom, közülük is kiemelkedik Incze Mózes képe, amelyben a negyvenes éveiben járó művész, összegzést ad eddigi pályájáról. A kiállításon a standunk egy saját külön falán helyezkedik el, mert szerettük volna, hogy a látogatóink zavartalanul élvezhessék ennek a festménynek – mely a legjobb minőségű vászonra készült a legdrágább festékekkel, 4×2 méteres méretben – a lenyűgöző kisugárzását. Úgy érzem, ez a mű az össze Art Marketen kiállított alkotások közül az egyik legnagyobb hatású, legmagasabb színvonalú, amit az is bizonyít, hogy szinte alig van olyan nálunk elhaladó látogató, aki legalább néhány percen át ne adózna csodálattal vegyes kíváncsisággal,ennek a remekműnek.

Az Artphoto galéria idén negyedszer állít ki az Art Market fotó részlegében. A galéria vezetője Bárdi Zsuzsa osztotta meg számunkra röviden tapasztalatait a kiállításról, illetve a művészfotók sajátos piacáról:Magyarországon egy nagyszabású kortárs művészeti kiállítás van, az Art Market. Ez egy olyan színtér, ahonnan nem hiányozhatunk mi sem, hiszen mára már – évek tudatos munkájával – komoly rangot vívtunk ki a fotógalériák rangsorában.

A mostani kiállításunkon hét művész alkotásait állítottuk ki, az általunk képviselt huszonnyolc alkotóból. Választásunk alapja, hogy olyan anyaggal jelenjünk meg, amivel még nem voltunk vásáron, illetve, hogy olyan legyen a kínálatunk összetétele, amiből ár és technika tekintetében mind a gyűjtők, mind az egyszerű látogatók találnak számukra érdekeset,

Az, hogy ez a törekvésünk sikeres, mutatja, hogy vannak vásárlóink mindkét kategóriában. Gyűjtőink általában bizonyos típusú képeket, bizonyos szerzőket gyűjtenek, de vannak vásárlóink, akik csak egyszerűen az ízlésük szerint választanak egy alkotást az otthonuk falára. Kis ország lévén a gyűjtők száma véges, így úgy látom bővülési lehetőség inkább a második szegmensben van. A kiállításhoz kapcsolódva azt tapasztaljuk, hogy aki vásárlási szándékkal érkezik, az talál az Art Market kínálatában kedvére valót – akár nálunk akár máshol – a gond inkább az, hogy kevesen vannak, akik ilyen határozott szándékkal érkeznek. Sokkal több az olyan látogató, aki csak nézelődik, pedig a fotó, mint műtárgy nagyon nagy potenciált rejteget még magában, mint befektetési forma. Ez a piac, még számtalan lehetőséget adhat, pont azért, mert a gyűjtők csak mostanában kezdik felfedezni igazán. A megtérülés ugyan nem gyors, de aki ma elkezdi magát megalapozni ezen a téren, az tíz-húsz év múlva komoly értéknövekedésre számíthat. Emellett azt is javaslom, mindenki olyan fotót vegyen – elsősorban az érzelmi vásárlói kőrből – amit maga is szívesen nézeget majd otthon, ami nem egy poszter, hanem ami mindig egy egyediséget, egy különleges érzést képes majd nyújtani számára. Tölgyesi Tibor Fotó: Várady Nikolett