Apróságok lexikona

972

Az Útravaló egy lapozgató-sorozat 2-5 éves kisgyerekeknek, akik a szüleikkel együtt történő nézegetés közben megismerhetik az alapvető zöldségeket, fűszernövényeket és gyümölcsöket.
Az egyes könyvecskék más-más alapanyagot járnak körül, a szövegek mellett az adott zöldség vagy gyümölcs nézeteit, metszeteit, fajtáit és fejlődését láthatjuk.

A kis könyvek 10db, 10x10cm-es-6 db vastagképes, 3db vékony szöveges és 1db átlátszó „infofólia”- lapból állnak, amiket az egyik sarkuknál lévő lyukon átfűzött madzag köt össze. Az oldalak szétválaszthatóak, és tetszőleges sorrendben fűzhetőek újra egybe, így az egyes “alapanyagok” egymással összekeveredhetnek, emiatt játékos formában is bemutathatóak a család kedvenc ételeinek összetevői. Innen a címadás és a forma – a becsomagolt könyvecskék pici uzsonnás zacskókra emlékeztetnek – s talán Útravalók lesznek olyan tekintetben is, hogy kis „olvasók” tanulhatnak valamit belőlük.

Minden kis könyvet más-más alkotó készít, saját grafikai stílusában, ami lehet ceruzarajz, festmény vagy akár digitális kép is. A rajzok és grafikák, a papírválasztás, a lekerekített sarok, a madzag, illetve a csomagolásul szánt lepecsételt papírzacskó is, kis szériás, kézműves hatást kíván elérni.

Ezzel összhangban a további kötetek elkészítése során az ofszetnyomás mellett alternatív nyomdaipari eljárások (szitanyomás, risograph, lakkozás vagy magasnyomás) is megjelenhetnek a későbbiekben.

A tartalom, a fokozatosan bővülő képi anyag és a kártyaszerű formátum, mind azt sugallhatják, hogy ez egy olyan sorozat, amit érdemes lesz gyűjteni.

Az idei évben a már kiadott Paradicsom és Hagyma, illetve az előkészületben lévő Paprika, Gomba, Fűszernövények és
Káposzta mellett a Burgonya, Saláta, Répa és Kukorica című könyveket szeretnék megjelentetni. Miután az Útravaló alapvetően képeskönyv, ezért a különböző nyelvi változatok elkészítése is egyszerű, és mindenképp a középtávú tervek között szerepel.

A sorozathoz teljes arculat – szórólapok, névjegyek, matricák és egyéb grafikai anyagok – tartozik, amik az intenzív on-line jelenlét során is szerepet kapnak.

Az Útravaló megjelenik a közösségi médiában (facebook, instagram), ahol a látogatók egyéb érdekességeket és információkat is megtudhatnak a lapok tartalmáról,a várható megjelenésekről és az alkotókról. A már meglévő és egyre duzzadó képi anyagból kiindulva egyéb termékek – jegyzetfüzetek, kitűzők, memóriajátékok, színezők, foglalkoztató füzetek vagy képeslapok – is létrehozhatók lesznek a későbbiekben.