2019. május 15-én  19 órától látható a TÁP Színház legújabb előadása, Anonyma/Nő háborúban címmel. A monodráma főszereplője Törőcsik Franciska, rendezője Papp Bojána. A darabot Európában a Jurányi Inkubátorházban láthatja először a közönség színpadi mű formájában.

Az előadást Anonyma: Egy nő Berlinben című történelmi monográfia ihlette,  amely egy harmincas évei elején lévő értelmiségi nő naplójegyzeteiből áll össze. A névtelenségbe burkolózó író szikáran, önsajnálat nélkül, sőt, humorral, megdöbbentően modern nyelven, a háborús hétköznapokra fókuszálva meséli el az 1945. április 20. és július 22. között történt berlini eseményeket, amikor a Vörös Hadsereg tömegével erőszakolta meg a városban maradt német nőket. Ez a gyakorlat szerte Európában, így Magyarországon is elterjedt volt, s nemcsak a Vörös Hadsereg, de minden harcoló fél kivette belőle a részét, s erről nagyon kevés fennmaradt tanúvallomás, adat, emlékezés maradt fent. A regény első és második németországi megjelenése között ötven év telt el, de míg az első megjenés hatalmas társadalmi felzúdulást váltott ki, és a könyv betiltásra került, addig a kétezres évek elején 19 hétig vezette a német sikerlistákat.

Mit lehet kezdeni saját terheinkkel? Hogyan lehetséges együttélni egy ekkora traumával? Hogyan mutathat túl a szöveg és a kollektív emlékezet az áldozatiság horizontján? Mennyiben konkrét és általános érvényű Anonyma traumája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a TÁP színház előadása.

Az Utas és Holdvilág egyik főszerepét játsszó Törőcsik Franciska fogja képviselni a színpadon nem csak Anonymát, hanem minden nőt, akit háborús eszközként használtak és használnak, visszaélve kiszolgáltatott helyzetükkel. Az előadás különlegességét az is adja, hogy Papp Bojána, akit eddig dokumentumfilmjei révén ismerhettünk meg (Börtönrap, Generáció L, A tévé és én), ezzel az előadással debütál, mint színházi rendező.

Alkotók:

Főszereplő: Törőcsik Franciska
Rendező: Papp Bojána
Producer: Mátis Inez
Dramaturg: Perczel Enikő
Zene, hang: Vajdai Vilmos
Arculat: Horváth Réka
Jelmez: Bartos Letícia
Kép, fény: Bartha Máté
Asszisztens: Nádasdi Szandra

Az előadást 2019. május 15-én 19 órától láthatja a közönség a Jurányi Inkubátorház TÁP Színház termében.