Anna Erelle – A dzsihád jegyese

1113

Az ​Iszlám Államot 2014 nyarán kiáltotta ki egy dzsihádista csoport azzal a céllal, hogy a világ összes muszlimja fölött közvetlen politikai és vallási befolyást szerezzen. A magát kalifátusnak tekintő terrorszervezet sem területi, sem ideológiai terjeszkedése során nem válogat az eszközeiben. Előszeretettel szervez be soraiba harmadik generációs, európai születésű muzulmánokat köztük egyre több nőt is.

Bizony sok nyugat-európai szülőnek van félnivalója, különösen ha egyébként muszlim vallásúak. Szinte naponta tűnnek el francia, belga, holland, de még osztrák fiatalok is nyomtalanul. Az elmúlt évben több mint 100 francia és 43 brit nő (vagyis inkább lány) kapcsán valószínűsítik a hatóságok, hogy Szíriába szöktek ISIS-feleségnek, csak annyit lehet kideríteni róluk, hogy Isztambulba repültek. Hazahozni őket szinte lehetetlen, ha mégis sikerülne, a fiúk addigra már a hazájuk törvényei szerint terroristák, a lányok pedig emellett férjezettek és általában már terhesek is. Rövidesen pedig halottak.
Az Iszlám Állam nemcsak lefejezős és fekete zászlót lengetős videókkal szórja tele a netet, de meglehetősen eredményes az újabb és újabb harcosok ezreinek toborzásában is.
Az Anna Erelle álnéven publikáló fiatal francia újságíró könyvében annak próbál utánajárni, hogyan zajlik a toborzás a virtuális térben, vagyis a közösségi portálokon. A dzsihád jegyese több hónapos oknyomozó munkájának feszült és lebilincselő krónikája, amely idő alatt a szerző az Iszlám Állam belső köreihez tartozó egyik terroristavezér jegyeseként egyre közelebbről vehette szemügyre a szervezetet működése közben.
A nemzetközi bestseller, amelynek megjelenése óta Anna Erelle állandó rendőri felügyeletet kap, nem csupán izgalmas, valós történet, de annak megértésben is segíti az olvasót, hogy miért olyan vonzók a szélsőséges nézetek sokak számára, és miként csábítja magához, manipulálja és formálja át az Iszlám Állam a sebezhető fiatal nőket. Ez a könyv letehetetlen, s egy másik oldalról mutatja be az ISIS világát.

Paksiné Péteri Júlia