Fotó: Nagy Attila

Joseph Bodin de Boismortier bámulatos barokk operája, az Ámor utazásai világhírű francia énekművészek tolmácsolásában csendül fel a Kodály Központban szeptember 21-én 19 órától.  A közel 300 éves mű a 18. század óta a világon most először hallható!

Boismortier (1689–1755), a francia barokk stílus saját korában egyik legelismertebb zeneszerzője volt. Talán legnagyobb szabású művét, a párizsi Királyi Operaház számára 1736-ban írt Amor utazásai (Les Voyages de l’Amour) című opera-balettet koncertszerű, korhű előadásban hallhatják az érdeklődők. A romantikus történet kiváló, a barokk operák előadásában avatott, világhírű francia énekművészek, valamint a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésében elevenedik meg, Vashegyi György vezényletével.

A pécsi előadás egyik különlegessége a 4 világhírű francia barokk specialista szoprán – az angol Katherine Watson, a holland Judith Van Wanroij, és két francia énekesnő, Chantal Santon-Jeffery és Katia Velletaz – együttes közreműködése lesz. A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar már 2014 óta dolgozik együtt a Versailles-i Barokk Zenei Központtal, s fontos továbblépésnek tartják, hogy e francia-magyar kulturális együttműködést – Magyarországon a MÜPA után első alkalommal – Pécsre is kiterjesztik.

Boismortier hihetetlenül népszerű volt kortársai körében, hírnevét elsősorban zseniális hangszeres kamara-darabjainak köszönhette (több mint 100 opuszt adott ki, s ezek eladásából jelentős vagyont is szerzett) – a korabeli és modern kritika egyaránt megemlítette, hogy tehetségét szinte elaprózta ezekre a művekre. Ennek fényében különösen meglepő, hogy legnagyobb szabású műve, az 1736-os Amor utazásai (Les Voyages de l’Amour) című opera a 18. század óta máig előadatlan maradt.

A prológusból és négy felvonásból álló opera egyes felvonásai különböző helyszíneken játszódnak és különálló történetet mesélnek el. A prológus Küthereia kertjében játszódik, allegorikus szereplők mellett Ámor és Zefír párbeszédével. Ámor – a szerelem isteneként – az igaz és hűséges szerelmet keresi: Zefír erre utazást javasol neki. Ámor tehát útnak indul, hogy a következő felvonásokban különböző helyszíneken (a faluban, a városban és a királyi udvarban) felkutassa a hozzá illő, hűséges társat.

Közreműködők:

L’Amour : Chantal Santon – szoprán
Zéphyre : Katherine Watson – szoprán
Daphné : Judith Van Wanroij – szoprán
Lucile, Dircé, Hylas, un Habitant de Cythère : KatiaVelletaz – szoprán
Béroé, Julie, uneBergère, unePrêtresse : ÉléonorePancrazi – mezzo-szoprán
Tersandre, le Devin, Ovide, Adherbal, un Habitant de Cythère : Thomas Dolié – baryton
Purcell Kórus
Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken)
Koncertmester: Simon Standage

Vezényel: Vashegyi György