Amerika civiljei fegyverben

Napjainkban a háborút már nem hadseregek vívják egymással jól elhatárolt frontvonalat képezve az érintkezési területeken. A mai kor katonái bárhol, bármikor felbukkanhatnak, nem köti őket sem lovagiasság, sem a hadviselés törvényei, számukra válogatás nélkül mindenki célpont lehet. Kíméletlenek, és fanatikusak, láthatatlanok és kegyetlenek – úgy hívjuk őket, hogy terroristák.

Ez a regény akár egy lehetne a számtalan közül, ami ebben a témában már megjelent. Terroristák bukkannak fel az USA több iskolája közelében, zavarkeltésre és megfélemlítésre törekedve, s a legvédtelenebbeket az iskolásokat szemelik ki célpontnak. Legyilkolnak mindenkit, akit érnek, sem tanár sem diák számára nincs kegyelem. A vallási fanatikusok szellemi vezére pedig tízezer kilométerekkel távolabb, valahol a Keleten figyeli mit is végeznek el a hit harcosai, Allah legnagyobb dicsőségére.

Létezik azonban egy tanár, aki csöppnyi maroklőfegyverével felveszi a harcot az állig felfegyverzett terroristákkal,, s azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy a végén a jó diadalmaskodik, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését.

A történet tehát nem tartalmaz semmi lényeges újdonságot, tucatnyi film és könyv zengett már ódákat Amerika legyőzhetetlenségéről, a szabad világ mindenek felett diadalmaskodó erkölcsi és katonai erejéről. Van egy kérdés azonban, ami eddig nem igazán került elő ezekben az alkotásokban: meddig lehet tűrni, mikor van jogunk keményen visszavágni, meddig lehet valaki irgalmas és lovagias, a vele szemben irgalmat nem ismerő sunyi és alattomos ellenséggel. Ha az állam nem elég felkészült és késve teszi meg a szükséges lépéseket, a polgárok saját kezükbe vehetik-e a védelmi feladatokat, megengedhető-e számukra az a fajta önvédelem, amiben nem csak önmagukat védik meg, de olyat is elkövetnek, ami az ellenség totális megsemmisítését tűzi ki célul.

Bár a könyv története nem különösebben tartalmaz olyan elemeket, amiknek ne tudnánk előre, hogy mi lesz a végkifejlete, a cselekményhez kapcsolódó, abban elbújtatott erkölcsi, humanitárius kérdések miatt érdemes néhány órát rászánni az elolvasására.
Tölgyesi Tibor

William R. Forstchen
A harag napja

21. Század Kiadó 2018
Ára: 2990 Ft