Áldozat vagy adomány?

A Stockholmban élő világhírű író nem ismeretlen a hazai olvasók előtt sem, hiszen több regénye már megjelent magyarul, s az egyik legsikeresebből – Az ember, akit Owénak hívnak –forgatott filmet pedig moziijaink is vetítették. Ez a műve teljes mértékben kilóg az eddigi sorból, tagadhatatlan különös, mégis roppant érdekes és lélekemelő.

Aki ezt a művet kezébe veszi, számoljon azzal, hogy jó félórán belül már le is teheti kiolvasva. Azonban azzal is számoljon, hogy a benne felmerülő kérdések, gondolathullámok sokáig ott fognak motoszkálni az agyában, sőt talán még átértékelésre is késztetik eddigi világlátását. A filozofikus hangvételű írás – mely először nyomtatásban egy újság hasábjain jelent meg – arra az egyszerű kérdésre keresi a választ, mire lenne képes az ember, hogy megmentse valakinek az életét? De lényegében sokkal több annál, minthogy erre a kérdésre választ is adjon.

A valóság és a misztérium elemeivel kevert mondanivalóval a szerző – bizonyára teljesen tudatosan – arra készteti az olvasót, hogy ne csak élje az életét, de arra is jusson ideje, hogy közben megálljon és elgondolkozzon. A könyvecske elolvasása után vessen számot magában fontos és lényegtelen, igaz és hamis, vélt, vagy valós problémákról, élete céljáról, és megállíthatatlan múlandóságáról. S azt hiszem, ez a mélyebb rétegekbe lenyúló gondolkodás mindenki számára nemcsak hasznos, de adott esetben igazi jellemformáló is lehet.
Tölgyesi Tibor

Fredrik Backman
Életed üzlete

Animus Kiadó 2018
Ára: 2690 Ft