Fotó: Éder Vera 

Miskolcról született kortárs színdarabot mutat be a Miskolci Nemzeti Színház február 2-án. Mikó Csaba drámaíró hónapokig gyűjtötte a helyi történeteket, motívumokat, majd ezekből kiindulva szőtte meg az Agave kitalált cselekményét. Mítosz és történelem, múlt és jelen elevenedik meg a Játékszínben Béres Attila rendezésében.

Miskolc, 2017 augusztusa. A tizennyolcéves Márk épp indulna Budapestre – vagy még messzebb -, talán pár évre, talán örökre. Mindegy is, csak el innen. Az indulást azonban váratlan akadály késlelteti: megismeri Annát és családját, és csapdába kerül hatalmas házukban. De kik is valójában ezek az emberek, miért tartják itt Márkot minden erejükkel? És mit rejtegetnek a pincében?

A budapesti közönség számára már jól ismert fiatal író, Mikó Csaba Agave című drámájának bemutatóját alapos kutatómunka előzte meg: a szerző hónapokig gyűjtötte a miskolci történeteket, motívumokat, majd ezekből kiindulva szőtte meg a darab kitalált cselekményét. Az Agave, középpontjában egy különös, három generációs miskolci családdal, bravúros formában foglalja össze a város történetét az alapítástól napjainkig, különös tekintettel az utóbbi húsz évre.

„A hetedik ajtó mögött a múlt.” (Balázs Béla)

Egyedi vállalkozás a Miskolci Nemzeti Színház életében az Agave bemutatója. A rendező, Béres Attila elmondta, felkértek egy fiatal magyar drámaírót, Mikó Csabát, hogy konkrétan Miskolcnak, Miskolcról írjon egy új darabot. Egy történetet, amit a város múltja-jelene inspirál, és ő ezt meg is írta – nem miskolciként, hosszas kutatómunka nyomán, a kívülálló empatikus hozzáállásával és lényeglátásával. – A darabból készült előadás a sok-sok ismerős motívum és utalás mellett, azt hiszem meg tud fogalmazni egy általános és mélyről jövő igazságot a túlélni vágyásról és a túlélni tudásról, ami ezt a várost jellemzi. A történet egyik szála mesei-mitikus, ettől könnyed és humoros a keret, a másik szála pedig egy családtörténet, melyet fájdalmasan befolyásoltak az utóbbi két-három évtized gazdasági-demográfiai változásai. Bízom benne, hogy mindazok, akik megnézik az Agavét, nem csak ismerős, de ismerőssége okán mélyen megérintő előadást látnak majd – emeli ki a rendező.

Anya – Sárkány, a Miskolci Látó                                                    
NÁDASY ERIKA
Anna – Miskolc, a megmentendő város                                           
MÉSZÖLY ANNA
Márk – Kalandor, és/vagy „A tiszta szívű ifjú”                                
BODOKY MÁRK
Nagyapa–Az utolsó Sárkányőrző, egykori kohásztechnikus         
KERESZTES SÁNDOR
Adri – Pótsárkány, a Nők Centruma piárosa                                    
RUSZNÁK ADRIENN
Sanyi – Az Akadályok Ura, a Spartan Beastre készül                    
FARKAS SÁNDOR
Tévések                                                                                            
HADHÁZY ILDIKÓ
MÁRTON B. ANDRÁS

Díszlettervező                                   
HORESNYI BALÁZS
Jelmeztervező                                   
PILINYI MÁRTA
Dramaturg                                       
ARI-NAGY BARBARA
Zene                                                  
MÁRKOS ALBERT
Súgó                                                  
MÁRTON B. ANDRÁS
Ügyelő-rendezőasszisztens              
HADHÁZY ILDIKÓ

Rendező:
BÉRES ATTILA