2020. január 10-én Szombathelyen, január 11-én Budapesten, 12-én pedig Debrecenben ad ortodox karácsonyi koncertet a Szent Efrém Férfikar. A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Férfikar vendége a csodálatos tehetségű, világhírű libanoni énekesnő, Abeer Nehme lesz, akivel már többször léptek fel közösen, többek között a Fes World Sacred Music Festival nyitókoncertjén, ahol 4000 fős közönség és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében adtak koncertet.

Magyarország egyik legkedveltebb vokális együttese, a Szent Efrém Férfikar kilencedik Orientale Lumen – Kelet világossága sorozatának ortodox karácsonyi nyitókoncertje három magyar városban is hallható lesz. 2020. január 10-én 19 órakor Szombathelyen, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban, 2020. január 11-én, szombaton 19.30-kor Pest legősibb templomában, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban, január 12-én 19 órakor pedig Debrecenben, a Görögkatolikus Metropóliai Főszékesegyházban lép fel a 2002-ben alakult férfikar.  Mindhárom koncerten a közel-keleti egyházzene egyik legnagyobb sztárja, a bejrúti születésű Abeer Nehme lesz a Szent Efrém Férfikar vendége.

A koncert egy görög újévköszöntő énekkel kezdődik, majd Arvo Pärt Sieben Magnificat-Antiphonen ciklusából csendül fel az O Adonai – Óantifona című tétel, amit egy hagyományos karácsonyi szír-maronita himnusz, a magyar Krisztus születikés a görög Christos gennatekarácsonyiénekek feldolgozása követ. Később az Úr imája, az Aboun Dbashmayo lesz hallható ősi arámi nyelven, szír ortodox dallamon, majd Qaysar Al Zoghbi Szűz Máriát dicsőítő éneke, a Ya Mariam csendül fel Marcel Khalife feldolgozásában.  Végül azAludj kicsikém című ­­szardíniai altató után a koncert első fele egy csodálatos Harang-imával zárul.

A karácsonyi koncert második részében ukrán karácsonyi énekeket hallhat a közönség a három napkeleti bölcsről és az szent család tiszteletéről, majd a Majdou Mariam, Szűz Máriát dicsőítő, ősi arab ének hangzik fel, amelyet a Csillag gyullad című magyar kántálással Bubnó Márk dolgozott össze. Ezt egy tradicionális szír karácsonyi himnusz és egy részlet az örmény karácsonyi liturgiából követ majd. A koncert zárószakaszában egy ősi arámi ortodox ének – amely az asszír, az arámi és a szír egyházakban is használatos -, ruszin karácsonyi énekek Bubnó Tamás feldolgozásában és egy ősi szír ének lesz hallható Bubnó Lőrinc feldolgozásában.

A 38 éves Abeer Nehme roppant sokoldalú, énekesi pályája mellett zeneszerző, zenetudósként is kutat, sőt, dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig. A Férfikar és az énekesnő kapcsolata is ebből sarjadt: amikor 2013-ban Abeer Magyarországra jött forgatni, a Bakáts-téri templomban tartottak egy ad hoc jellegű felvételt, ahol annyira magától értetődően és inspirálóan indult a közös muzsikálás, hogy egyértelművé vált: az együttműködést folytatni kell! Az énekesnő kétszer is közös koncertre invitálta a Szent Efrém Férfikart. Abu-Dhabiban és Fujairah-ban léptek fel, illetve a Fes World Sacred Music Festival nyitókoncertjén is közösen álltak színpadon a körülbelül 4000 fős közönség és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében.