A zene megmentette őket

Ez a könyv, bár cselekménye kitalált történeten nyugszik, teljes hűséggel adja vissza a II. világháború magyar vonatkozású vérzivataros éveit. Mély érzelmű regény, melynek minden sora megérinti a lelkünket.

Olvashatunk bármilyen statisztikákat, bármilyen száraz tényeket, számokat a háborúról, ezek soha nem fogják eljuttatni a tudatunkig, mit is élhettek át a zsidó származású emberek ezelőtt több mint nyolcvan esztendővel. De egy jó irodalmi alkotás felnyithatja a szemünket, s elvihet minket a képzelet szárnyán abba az időszakba. Oda, amikor az egyik oldalon lévőknek nem volt könnyű embernek maradni, míg a másik oldalon lévők pedig pusztán abban reménykedhettek, hogy életben maradnak ebben a tomboló világégésben. S ha megvan bennünk a kellő empátia, akkor be tudjuk fogadni az író által elmondottak iszonyú valóságát, s bizony azt sem kell majd szégyellnünk, ha olvasás közben összefolynak előttünk a betűk a szemünkbe toluló könnyeinktől.

A II. világháború hatalmas sebet ejtett Európa testén, akkorát, melyet talán még az elmúlt több mint nyolc évtized sem tudott begyógyítani. Ismerjük ennek a háborúnak a történéseit, tudjuk, hány áldozatot követelt az évekig tartó csatározás. De a számadatokon, veszteséglistákon és lerombolt helyiségeken túl meg kell látnunk az embereket is, akik mindezt elszenvedték, s akiknek a számára nem maradt más cél, nem maradt más választás, mint túlélni ezt a borzalmas időszakot.

A történelemből tudjuk, hogy 1944 tavaszán a németek megszállták Magyarországot, aminek az is a következménye volt, hogy szigorodtak a zsidó polgárokkal szembeni előírások. Ennek az is része, hogy a zsidó lakosságot Budapesten un. védett házakba költöztetik. Ezeken a házakon hatalmas Dávid csillag hirdeti, hogy minden lakója zsidó származású, akikkel szemben életbe lépnek a korlátozó, és elkülönítő intézkedések is, többek között a kötelező sárga csillag viselése, a kijárási időszak szigorú meghatározása.

A regény két kis hőse Eszter és Hanna szüleikkel egy ilyen védett ház lakói, hiszen ők is zsidó származásúak. Édesapjuk, aki kiváló zenész, próbálja lányai előtt elfedni a kinti valóságot, mert az ember azért is ember, hogy mindent kibírjon, s a lehetőségekhez képest megtalálja a módját a túlélésnek. A fuvolaszó feledteti a két kicsi lánnyal – hiszen a történet kezdetén egyikük most lép kisiskolás korba, míg másikuk szinte még csecsemő – a külvilág borzalmait, a nehéz, megalázó időszakot. Apa a zenébe menekíti lányait, egy olyan világot „játszva” eléjük, ahol minden csupa harmónia, béke és nyugalom. Mit is hagyhatna rájuk mást, mint egy dalt, mely csak az övék, amit, ha bármi is történjen körülöttük, mindig hallaniuk kell, míg csak élnek.

Egy nap azonban ennek a fájdalmas, de legalább nyugalmas időszaknak is vége szakad, mikor katonák lepik el a házat. Mindenkit kiterelnek az utcára, és a menetoszlop elindul valahová, ahol – bár ezt ők természetesen nem tudják – csak a pusztulás várhat rájuk. A lányok életében ekkor robban be igazán a háború, Eszter fejében elhallgat a zene, és nagyon sokáig csak a fájdalom, a veszteség, az árvaság marad. A két kislány megjárja a poklot, de életben tartja őket az apai útravaló, egy dal, amit soha nem szabad elfeledni, és aminek meg kell szólalnia, ha eljön majd az az idő.

Bauer Barbara legújabb könyve az idei Könyvfesztiválon debütált, és akárcsak az eddigiek, ez is hatalmas siker várományosa.
Tölgyesi Tibor

Bauer Barbara
Az élet hangja

Jaffa Kiadó 2018
Ára: 3490 Ft