Kép forrása: Várkert Bazár

Mivel foglalkoznak a muzeológusok, mi kerül egy múzeum gyűjteményébe és mennyi ideig tart a kiállítás előkészítése? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ ad a Várkert Bazár legújabb, „Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban” címmel július 12-én megnyitott új időszaki kiállítása.

A Várkert Bazár és az Iparművészeti Múzeum együttműködési megállapodásának köszönhetően a – felújítás miatt ideiglenesen nem látogatható – múzeum a Várkert Bazár Testőrpalotájában rendezheti meg kiállításait. Az Iparművészeti Múzeum tervei szerint ez félévente jelent új bemutatót: az első tárlat 2019. július 12-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára „Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban” címmel.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum mindennapi működésébe enged betekintést és a színfalak mögött zajló aktív munkát mutatja be. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye az ezredforduló óta több mint 6000 tétellel gazdagodott, így a mostani válogatás is ezekből készült. A válogatás célja, hogy a gyűjtemény sokszínűségét a 17. századtól napjainkig készült műtárgyak segítségével mutassa be, ezen kívül rávilágítson arra, hogy a múzeumi munka minden egyes darab esetében jelentős hozzáadott értéket képvisel.

A kiállítást Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója és
Fodor Gergely a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos nyitották meg.

Fodor Gergely a megnyitón elmondta, hogy a Várkert Bazár és az Iparművészeti Múzeum között létrejött együttműködés jó példaként szolgálhat a Várban befejezés előtt álló projektek számára is. A kormánybiztos emlékeztetett, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében hamarosan a nagyközönség is birtokba veheti az újjászületett Főőrség és a Lovarda épületét, melyekben a mostani kiállításhoz hasonló, színvonalas kulturális programok is helyet kapnak.

A kiállítás megtekinthető: 2019. július 12 – 2020. január 31. között
Helyszín: Várkert Bazár Testőrpalota (Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)
Web: www.varkertbazar.hu
Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10.00 és 17.30 óra között