Kép forrása: Vörösmarty Színház

A Vörösmarty Színház 2019. május 5-én mutatta be A Vágy nevű villamos című darabot Bagó Bertalan rendezésében.

A vágy villamosa 1947-ben íródott, és ezért az alkotásért Tennessee Williams 1948-ban Pulitzer-díjat kapott. A mű a II. világháború utáni Amerikába kalauzolja el az olvasókat, oda ahol egy új, eltérő ambíciókkal rendelkező generáció kezd felnőni, a légkör feszültséggel teli, de születőben van egy új világ. Bagó Bertalan, a Vörösmarty Színház művészeti vezetője szerint a tengerentúlon történtek hasonlítottak hazánk rendszerváltás utáni időszakára, így jött a felismerés, hogy Tennessee drámáját a magyar viszonyok közé adaptálja.

Hamvai Kornél fordítását felhasználva Tucsni András dramaturg és Bagó Bertalan rendező arra törekednek, hogy Tennesse elképzeléseivel ellentétben azok a szerepek, amelyek kevésbé voltak frekventáltak a darabban, legyenek jobban kibontva és derüljenek ki az egyéni sorsok is.

„Ez egy realistának tűnő történet, de nem az, sokkal inkább egy költői, szimbolikus rendszerre felépített mű. Legfontosabb üzenete, hogy addig, amíg a múltban történteket nem zárjuk le, hiába is költözünk el bárhová, nem fogunk tudni új életet kezdeni. Rendezésemben arra is keresem a választ, hogy miért nem tanulunk a hibáinkból, ez olyan mintha nem fejlődnénk és ennek sötét ereje lehet, ettől kicsit pszicho thrilleres is a történet – tette hozzá a rendező.

Szereplők: Tóth Ildikó, Kádas József, Varga Lili, Kricsár Kamill, Kiss Diána Magdolna, Sághy Tamás, Tűzkő Sándor, Kerkay Rita, Juhász Illés és Ionescu Raul.