A témában remekmű

80 évvel ezelőtt az Északi-tenger lengyelországi partjainál eldördült egy ágyúlövés, s ezután hat éven át tartott az az öldöklő világméretűvé szélesedő háború, mely gyakorlatilag Földünk minden lakóját érintette. Egy ilyen jelentős esemény könyvbeli feldolgozása szinte megoldhatatlannak látszó feladat, a brit tudós szerző azonban ezt sikerrel megoldotta.
Nyolc évtized után Hitler, és Sztálin, Roosevelt és Churchill még mindig mindennapos „vendégek” a Tv-k képernyőjén az újságok címoldalán, ami érthető, hisz az 50 millió áldozatot követelő világméretű küzdelem kimenetelének hatása mind a mai napig tart. Ekkor dőlt el az emberiség jövője, birodalmak dőltek össze – míg mások megerősödve felemelkedtek – országok, nemzetek sorsa vett teljesen új irányt. Mindez már politikai következmény volt, de ez a könyv elsősorban nem ezekkel foglalkozik, hanem a hadtörténelmi események láncolatát veszi végig.
A történelemtudósnak tilos feltennie egy kérdést – mi lett volna ha? – mégis az olvasó a könyvet forgatva gyakran elfilozofálhat ezen. Amikor olvassuk a német szempontból sikeres nyugati villámháborút, vagy a számukra katasztrofálisan végződött szovjetunióbeli hadjáratot, akkor elgondolkozhatunk azon, hogyan változott volna a világ sorsa, ha mindezek nem így történnek meg egykor.
A szerző – hadtörténészként – az akkori nagyhatalmak politikai céljait is érintve elsősorban a hadászati vonatkozásokra, a fegyverek eldöntötte ütközetekre koncentrál. Magas szintű szakértelemmel, mégis rendkívül olvasmányos stílusban vezet el minket a csendes- óceáni amerikai-japán hadszínterekre, ott vagyunk általa Kréta ejtőernyős megszállásánál, vagy a végtelen orosz hómezőkön. A tényeket egymás után felsorakoztató leírások láttatni engedik a dilemmázó hadvezéreket, a reménytelen helyzetekben remek döntéseket hozó tiszteket, s a minden parancsot hősiesen végrehajtó közkatonákat is egyaránt. Megérthetjük belőle a csatákban mi miért történt – vagy éppen nem történt – meg, lehetett volna-e más végkifejlete a világméretű küzdelemnek, milyen célok motiválták és milyen lehetőségek álltak a rendelkezésére a szemben álló feleknek.
A II. világháborút már számtalan szakkönyv, tanulmány történészi munka feldolgozta, de ha igényes az ember, akkor célszerű a legjobb forrásokhoz nyúlni. Ez a könyv pedig – bár az első angol nyelvű kiadása több mint húsz éve, 1997-ben jelent meg – méltán ott van abban a sorban, melyben a legjobb ilyen jellegű alkotások találhatók. Közel 550 oldal lebilincselő olvasmányélményt ígér azoknak, akik szeretnék megérteni, hogy mi, miért, és hogyan történt abban a hatalmas világégésben, mely kimenetele nemzedékekre eldöntötte a világ sorsát.
Tölgyesi Tibor

John Keegan
A második világháború

Jaffa Kiadó 2019
Ára: 3990 Ft.