A szenvedő harmadik

Negyvennégy aggodalommal megírt levél és ugyanannyi megnyugtató válasz a válás miatt szokatlan helyzetbe került gyermekek nevelésével kapcsolatban.
Ha két felnőtt ember, aki házasságban vagy kapcsolatban él úgy látja, hogy nem igazán jönnek ki egymással, akkor – ha házasságban élnek, akkor jogilag is, ha nem, akkor egyszerűen fizikailag – elválnak egymástól. Ez a válás – főleg, ha a két fél igénye kölcsönös – mindaddig viszonylag zökkenő és érzelem mentese szokott lezajlani mindaddig, míg – nincs, vagy nincsenek – olyan szereplők is a játszmában, akik mindkettőjükhöz kötődnek. A válások legnagyobb vesztese ugyanis mindig egyértelműen a gyerek, hiszen tudjuk, hogy egy gyermek egészséges lelki és testi fejlődése szempontjából legjobb, ha a mindennapi életében apa és anya egyaránt jelen van és befolyásolja azt. Azonban abban az esetben, ha valami oknál fogva a szülőknek mégis el kell válniuk, akkor kötelességük ezt a gyermekben fellépő hiányt – s az abból fakadó fájdalmat, traumát – a tőlük telhető maximális módon enyhíteni. Nehéz elhinni ugyanis, hogy nem maga a szülők elválása viseli meg legjobban a gyermeket, hanem a szülők között feszülő – sokszor ellenséges – viszony, a válás következményeként jelentkező rendezetlen, kaotikus élethelyzet. A vizsgálatok és az azokból levont következtetések azt mutatják, hogy a gyermek sokkal jobban jár – sok esetben inkább járna – ha mellébeszélés, takargatás helyett a szülők megpróbálnák megértetni vele – ehhez természetesen, az ő szintjére kell leereszkedni – a kialakult helyzetet, és megnyugtatni a jövőjét illetően.
A válás által a gyermekekre nézve kialakult a negatív hatásnak tehát enyhíthetők a következményei, ha a szülők egyrészt tudják, hogy ilyen esetben hogyan kell viselkedniük, másrészt pedig hajlandóak is úgy viselkedni, ami a gyereknek a leginkább elviselhetővé teszi a család felbomlását.. A hajlandóságot nem lehet kikényszeríteni vagy befolyásolni, a gyerekkel kapcsolatos helyes viselkedési módokat azonban – akkor, ha megvan valakiben az ez irányú szándék – érdemes elsajátítani, s az élet nehéz pillanataiban alkalmazni. Ennek a kérdéskörnek – a gyermek életét, érzéseit, viselkedését befolyásoló hatások a válás folyamán, illetve az azt követő időszakban – a megismeréséhez, és a gyakorlatban a legjobb döntések meghozatalához ad remek támogatást ez a könyv.
Vekerdy Tamás neve már eleve garanciát jelent arra, hogy nem csak ragyogó stílusban megírt, de szakmai tekintetben is nehezen támadható információkhoz jutunk egy adott pszichológiai témával kapcsolatban. Mostani könyvében érdekes szerkesztést választott gondolatai elmondására, hiszen a hozzá intézett – vélhetően valós – szülői leveleket, illetve az arra adott, általa megírt válaszokat adta közre. A könyv négy fejezetében lebontva szó esik a válás-láthatás következményeiről, arról a szituációról, amikor valamelyik szülő egyedül neveli a gyerekét, arról, hogy hogyan mondjuk el a válás okait egy gyermeknek, ezt hogyan kommunikáljuk felé, illetve a szabálytalan családokban felnövő gyerekek helyzetéről.
A megírt levelekből árad a bizonytalanság – sok esetben a kétségbeesés – a szakember által rájuk adott válaszok azonban nem csak megnyugtatóak, de életszerűen alkalmazhatók is. S mivel a levelekben felvetett témák – vagyis legalább azok nagy része – bármely elvált család esetében előfordulhatnak, a válaszokból sokat profitálhatnak azok, aki maguk is hasonló cipőben járnak.
Tölgyesi Tibor

Vekerdy Tamás
Válás
és ami körülötte van

Centrál Kiadó 2019
Ára: 2900 Ft