Idén, a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója előtt tiszteleg a Pesti Vigadóban 2019. december 10. – 2020. január 5. között megrendezésre kerülő kiállítás. A Selyemút tükrében hosszú távú program, mely a kínai-magyar kulturális és baráti kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul, ez a kiállítás a programsorozat idei utolsó állomása. Kína vezető fotográfusai, csatlakozva kiváló magyar fotográfusokhoz e nagyszabású kiállításon mutatják be képeiket, visszatekintve a több éves közös munkára, magukban hordozva a további együttműködés lehetőségét.

A Selyemút tükrében fotóprogram kezdeményezése 2014-ben, a kínai – magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. ünnepi évfordulóját követően született. A Kínai Fotóművészek Szövetsége a Magyar Fotóművészek Szövetségével való együttműködésben magyar fotóművészeket fogad rezidensprogramok keretében kiállítani, továbbá alkotni minden évben. A program kiemelt támogatója a WINKEgyesület, melynek célja, hogy a fényképezés segítségéveltekintsünk be az országok hétköznapjaiba, fotográfiákkal hozzuk közelebb egymáshoz akét ország kulturális életét.

A kezdetek után, 2016-ban a magyar fotográfusok ellátogattak Kína Fujian tartományába és a helyi alkotókkal együtt bejárták a déli vidék városait, jellegzetes helyszíneit. Így közvetlenül megismerhették az ottani hétköznapi életet, amelyeket fotóikon örökítettek meg. E fotók jól tükrözik a hagyományos kínai életet, a rohanó fejlesztéseket és robbanásszerű változásokat. Ezekből az alkotásokból rendezték meg A Selyemút tükrében – I.című kiállítást Pécsett.

A sorozat második részeként, 2017-ben, kínai kollégáikkal Kína régi fővárosába, Xianba, valamint Kanszu tartomány hegyvidékére és néhány városába látogattak magyar művészek. Ebből az új anyagból született a A Selyemút tükrében – II.című kiállítás, amely az észak-tibeti emberek, muszlim és buddhista közösségek, kínai tájak képanyagaiból készült válogatás. A képek egyaránt örökítik meg a mai Kína hétköznapjait és ünnepeit, az ott élők életformájának jellegzetességeit, a munka világát, a történelmi emlékek, hagyományok továbbélését, a régi és új sokirányú együtt létezését, monumentális tájakat és az intim bensőségesség világát.

Az kiállítók között szerepel többek között: Hajdú József, Somogyi Márk,  Kovács Melinda, Kőműves Kata,  Á.Tóth József,  Simonyi Balázs, Benkő Imre,  Szamódy Olaf Zsolt,  Szabó Béla, Wang Yinghe, Wei Xiang, Li Ge, Xu Xun

További információ: https://vigado.hu/programok/-/event/10184/selyemut-tukreben/15916