A Független Színház Magyarország 2020. október 21 – december 9. között, negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben. A fesztiválon évről-évre mutatkoznak be roma társulatok eddig hazánkban még nem látott előadásokkal. Célunk, hogy minél több roma hőstörténetet és a roma színház sokszínű értékeit bemutassuk. Az egész világ nehéz időszakot él meg, amikor még inkább szükségünk van hősökre.

A Független Színház Magyarországnál megállás nélkül folyik a munka, hogy ebben az évben is megvalósuljon a fesztivál, ahol idén romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és hazai csapatok mutatkoznak be. Csatlakozhattok hozzánk a világ bármely részéről online, minden előadás elérhető lesz magyar és angol felirattal. Ebben az évben nyolc újabb produkció mutatkozik be a fesztiválon, amelyek a túlélés és boldogulás témakörét járják körül.

A fesztivál előadásai szerdánként 19:00 órától online tekinthetőek meg, majd az „előadások” után közönségtalálkozókra is sor kerül a virtuális térben.

Bambina – a roma milliárdosnő
A romániai virágárusok történetén keresztül a történelem izgalmas szelete bontakozik ki előttünk. Az első roma virágárusok megjelenésétől kezdve, a virágárus-dinasztiák térnyeréséig láthatjuk, hogyan idomultak az idők változásaihoz a romák, míg el nem érkezünk Lina Georgescu, más néven Bambina virágbirodalmának létrejöttéig. A valaha élt legsikeresebb roma üzletasszony megújította a virágkereskedelmet, ügyesen építkezve a kommunizmus alatt, és megbirkózva a rendszerváltás utáni szabadpiaci helyzettel. Legfőbb célja az volt, hogy támogassa a hozzá hasonló fiatal roma nőket, ezért csak velük volt hajlandó dolgozni. Életének számos részletét egyik fiával készített interjúk alapján alkotta meg az ARTHUB csapata.

Az előadás román nyelven, magyar és angol felirattal lesz elérhető, majd online közönségtalálkozó következik az alkotók részvételével.
Írta: Alex Fifea, Zita Moldovan, Andrei Serban.
Szöveg és dokumentáció: Alex Fifea, Andrei Șerban, Nona Șerbănescu, Mihai Lukács, Zita Moldovan

Bemutató: 2020. október 21. 19:00 óra

Falunap – Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!
Lápos bármelyik falu lehetne ma Magyarországon: a napi megélhetésért küzdő, jobb és rosszabb, de mindenképp szerethető lakosokkal. Az évente megrendezett falunapra városi nyomorturisták látogatnak el, és a szegényes, de leleményes falucska ünnepnapján túl igazi emberi tragédiákba is belebotlanak a gasztro-színházi előadás résztvevői. Mennyi esélye lehet itt egy gyerekét egyedül nevelő cigányasszonynak, munkalehetőség nélkül? Hol a remény, amikor a legnagyobb jószándék is csak ellenünk fordítja a számunkra fontos embereket? Mi kell ahhoz, hogy a gátlástalanság útjára lépjünk, amikor már végképp nincs kiút? Hol a határ emberség és embertelenség között? Hasonló kérdésekre kapnak választ a Gellért-hegy buja oldalában sétáló faluturisták, a Független Színház Magyarország előadásában, miközben a falu különleges ínyencségeit is megkóstolhatják.

Az előadás magyar nyelven és angol felirattal lesz látható, majd online közönségtalálkozó követi az alkotók részvételével.
Író-rendező: Balogh Rodrigó
Dramaturg: Illés Márton
Főszereplő: Lovas Emília, Csányi Dávid, Stubnya Béla, Pászik Cristopher, Balogh Orsolya, Kőszegi Judit

Bemutató: 2020. október 28. 19:00 óra

A cigányvajda
Az ukrán Romance Társulat a második világháború alatt elhunyt romák emlékére hozta létre az előadást. A cigányvajda nemcsak a cigányokról, és nemcsak a cigányoknak szól. A színdarab az emberek belső világát, a jó és a rossz erők küzdelmét mutatja be. Pozitív történetek láthatók érzelmekről, helyes cselekedetekről, önfeláldozásról, mert a szeretet és az együttérzés a legnehezebb időkben is segítséget nyújtanak.

Az darab ukrán nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.
Író-rendező: Igor Krikunov

Bemutató: 2020. november 4. 19:00 óra

Perkucigó – Fekete-Lovas Zsolt élettörténete
Fekete-Lovas Zsolt egyéni, stand-up elemekkel gazdagított koncertszínházi előadása, ami az identitásválság jeles példája. Romániai magyarként, eltitkolt cigány származással meglepő helyzetekbe sodródik. Az előadás egy párbeszéd a nézők és az alkotó között a cigányok sorsáról, főként a romániai egészségügyi rendszerben tapasztalt megkülönböztetésről.

Magyar nyelven, angol felirattal lesz látható.
Az előadást követően online közönségtalálkozót szervezünk az alkotókkal.
Előadja: Fekete-Lovas Zsolt
Írók: Székely Csaba és Fekete-Lovas Zsolt
Rendezők: Fekete-Lovas Zsolt, Bordás Attila, Dávid Péter

Bemutató: 2020. november 11. 19:00 óra

Európai család
A karantén más-más helyen éri egy roma család különböző tagjait. Kizárólag videóchaten keresztül tudják tartani a kapcsolatot egymással, elszigetelten kell szembenézniük veszteségeikkel és kihívásaikkal, a közöttük meghúzódó rejtett konfliktusokkal és titkokkal. Egy ponton úgy tűnik, itt már csak a csoda segíthet. Az eredetileg négy részes online sorozat ez alkalommal egyben tekinthető meg. Az előadás valós történetekből született, Európa különböző pontján élő, karanténba kényszerült roma emberek személyes élményei alapján.  A közreműködő művészek saját tapasztalataikkal gazdagítva formálták meg az előadást az internet adta lehetőségeket kihasználva, saját otthonaikból végezve az alkotómunkát, ami jó példa arra, hogyan lehet a fizikai határokat áthidalni a színház iránti szeretet jegyében.

Az darab angol nyelven és magyar felirattal lesz megtekinthető.
Az előadást követően az alkotókkal közös online beszélgetést szervezünk.
Szereplők: Sonia Carmona Tapia, Lakatos Lucia, Richard R. O’Neill, Sebastiano Spinella, Szegedi Tamás
Írta: Richard R. O’Neill
Közreműködők: Sonia Carmona Tapia, Lakatos Lucia, Richard R. O’Neill, Sebastiano Spinella, Szegedi Tamás, Jaime E. Vicent Bohórquez
Rendezte: Rodrigó Balogh, Márton Illés

Bemutató: 2020. november 18. 19:00 óra

Romacen- A boszorkányok kora, roma fantasy
A Giuvlipen társulat „Romacen – A boszorkányok kora” című előadása hat roma cyber-boszorkány történetét meséli el, akik egy különálló, futurisztikus társadalmat hoztak létre: Romacent. Az utópisztikus, feminista berendezkedés saját norma- és szabályrendszer szerint működik, és létrejöttének oka, hogy tagjai nem kérnek többé a fehérek elnyomásából. A technológia és techno-varázserő felhasználásával lehetővé válik az időutazás, humanoid robotok megalkotása, és egy irányított kibertámadás a nem romák ellen. A darab fontos kérdése, hogy eredeti eszméjéhez hűen az új világ valóban szolidáris tud-e lenni?

Az előadás román nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.
A darabot követően online közönségtalálkozó kezdődik az alkotók bevonásával.
Író: Mihaela Drăgan
Rendező: Tina Turnheim

Bemutató: 2020. november 25. 19:00 óra

Látlak – Franz Kafka: Az odú c. novellája alapján
A történet egy kistestű ragadozóról szól, aki a föld alatt él otthonában, amit saját maga épített. A célja, hogy megvédje magát a világtól, annak vélt és valós veszélyeitől, de ennek révén el is zárja magát a külvilágtól, és a biztonságot nyújtó odú saját félelmeinek börtönévé válik. A berlini Rroma Act társulat előadása egyfajta paródia a bezárkózó nemzetállamokról és a polgárságról.

Német nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.
Az előadás után online közönségtalálkozó következik az alkotókkal.
Közreműködők: Estera Stan, Nebojša Marković és Slaviša Marković

Bemutató: 2020. december 2. 19:00 óra

Hősök
A bécsi Romano Svato társulat előadásában három különböző kultúrából érkező nőt tartanak előzetes fogvatartásban, amíg a menedékjoguk elbírálására várnak Ausztriában. A „szabadság földjén” szerzett első tapasztalataik megkérdőjelezik a „mindenttudó nyugat” gyakorlatának erkölcsét. Az iráni és szír nő, valamint a koszovói roma asszony egyformán tapasztalják meg az embertelen bánásmódot, a férfi fogvatartók és a bevándorlási tiszt brutalitását, valamint a hosszú órákig tartó kihallgatásokat, miközben a biztonság reményében menekültek el otthonaikból. Vajon mi mit tehetünk értük?

Német nyelven, magyar és angol felirattal lesz látható.
Az előadást követően online közönségtalálkozó az alkotókkal.
Író: Marianne Strauhs
Rendező: Sandra Selimovič
Szereplők: Simonida Selimovic, Cristina Ablinger, Jörg Waltenberger és Mateja Maded

Bemutató: 2020. december 9. 19:00 óra