Fotó: Várady Nikolett

A Budapesti Operettszínház 2019. május 11-én mutatta be, Somogyi Szilárd rendezésében, Kerényi Miklós Máté, Szomor György, Janza Kata főszereplésével, Szerb Antal kalandos, misztikus művét A Pendragon-legendát.

A szerző a kelta hagyományokat, az angol arisztokrácia bájával vegyített kalandregénye, egy igazi csemege. A magyar „Da Vinci-kód” jócskán megelőzte a széles közönséget, és főleg napjaink a fiatal korosztályát elbűvölő irodalom, a fantasy megjelenését. Talán az sem véletlen, hogy az író fantasztikummal teli regénye alapjául szolgált több színpadi, és egy 1974-ben készült filmes feldolgozásnak is, amiben a főbb szerepeket Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Bujtor István, Kállai Ferenc, Esztergályos Cecília, Schütz Ila, valamint Halász Judit alakították.

A Budapesti Operettszínház kalandos walesi históriájában ötvöződik a krimi és a szerelem, megfűszerezve a rózsakeresztesek titokzatos rendjének misztikumával, amely fölött végig ott lebeg a Pendragonok jelmondata: „Hiszek a testnek feltámadásában”. A magával ragadó fordulatokban gazdag történet természetesen mit sem érne a kiváló szereposztás nélkül, ami garancia a sikerre.

Az események középpontjában Bátky János, egy magyar áltudós áll, akit tudományos kutatás céljából a Pendragon ura Lord Owen meginvitál wales-i családi kastélyába. A kellemesnek és hasznosnak ígérkező kirándulást különös események, kísérteties próféciák, gyilkossági kísérletek, és egy tudományos felfedezés teszi hátborzongatóvá. Mindeközben folyik a hajsza a titokzatos kórban elhunyt milliárdos által hátrahagyott hatalmas örökségért.

Az előadásnak a Kálmán Imre Teátrum ad helyett, ahol a színpad mérete behatárolja a lehetőségeket. Túri Erzsébet díszlet- és jelmeztervező munkájának köszönhetően, mégis jól mozgatható, viktoriánus kor hangulatát idéző, ledfallal kiegészített látványos díszlet segítette a színészek munkáját.

Szereplők:

Bátky János
Kerényi Miklós Máté
Lord Owen
Szomor György
Eileen St. Claire
Janza Kata
Maloney
Pesák Ádám
Lene Kretzsch
Simon Panna
Morvin
Mészáros Árpád Zsolt
Pierce, a bolond
Soós Máté Bátor

Karmester
Mihalics János

Szerzők

Kovács Adrián
Zeneszerző
Galambos Attila
Dalszöveg író

Alkotók:

Gergely Atilla
Rendezőasszisztens
Tucker András
Játékmester
Rogács László
Játékmester
Szabó Mónika
Bodor Ákos
Világítástervező
Túri Erzsébet
Díszlet – és Jelmeztervező
Kovács Adrián
Zenei vezető
Lénárt Gábor
Koreográfus

Somogyi Szilárd
Rendező

Horváth Erika