Gyorsan elszaladt ez a nyár, de remélem, hogy sikerült a pihenésre, kikapcsolódásra is fordítani némi kis időt. A Nemzeti Filharmonikusok is így tettek, új lendülettel, energiával kezdik a 2019/2020-as évadot. 

A Nemzeti Filharmonikusokkal 2019. szeptember 7-én  11. Pozsonyi Pikniken, az Újpesti rakpart, Katona József utca és Radnóti Miklós utca közötti  “Kultúrsor” 82. pavilonjában várja az érdeklődőket, ahol 10 és este 8 óra között, a 2019/2020-as évad bérletei/koncertjegyei kedvezményekkel vásárolhatók meg. 

ÚJRA BARTÓKKAL

“Szeptember 25-e hagyományosan Bartók-program, de két évvel ezelőtt átírtuk ezt a hagyományt.” – mondja Hamar Zsolt zeneigazgató. “Úgy gondoltam, hogy Kocsis Zoltán halálával minden idők egyik legnagyobb és legmeghatározóbb Bartók-előadóját veszítettük el, ezért rá emlékezve hirdettünk Bartók-gyászévet, amikor egy éven át nem játszottunk a zeneszerzőtől. Az elmúlt és a mostani évadban már újra műsorra tűztünk Bartók műveket, az évadkezdő hangversenyen három is elhangzik majd a Müpában. Többek között A kékszakállú herceg vára, amely ezúttal fél szcenírozott előadás lesz, és nemcsak karmesterként jegyzem majd, hanem rendezőként is. Ez egy új szerelem az életemben. Szeretettel invitálok minden kedves zenebarátot erre a hangversenyünkre és a Nemzeti Filharmonikusok teljes szezonjára! Töltsük együtt a 2019/2020-as évadot is zenével – és újra Bartókkal!”

Női portrék hangjegyekkel – akár ez is lehetne ezúttal a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i nyitóhangversenyének címe. A koncert műsora Bartók és a női nem kapcsolatáról szól, olyan műveket vonultatva fel, amelyek közül kettő élete egy-egy nagy érzelmét örökíti meg hangokba foglalva, a harmadik pedig egy mitikus történetben, misztériummá nemesítve általánosságban szól a férfi-nő problematikájáról, ahogyan azt a zeneszerző látta. 

2019.szeptember 25. szerda, 19:30 – Müpa
Bartók Béla: Két arckép, op. 5
Bartók Béla: III. zongoraverseny
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára, op. 11
Km.: Koppándi Jenő hegedű, Ránki Dezső zongora, Komlósi Ildikó mezzoszoprán, Palerdi András basszus, Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Az est karmestere és rendezője: Hamar Zsolt 

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:
MISSA IN ES
2019. október 3., csütörtök, 19:30 – Olasz Kultúrintézet
Műsor:  Josef Rheinberger Esz-dúr mise (a cappella)
Gyöngyösi Levente Missa Quinque Auctorum – Gloria
Franz Schubert Esz-dúr mise, D. 950
Km.: Hamvasi Szilvia szoprán, Schöck Atala alt, Szappanos Tibor 1. tenor, Brickner Szabolcs 2. tenor, N.N. basszus, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), 
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Somos Csaba