A Nemzeti Filharmonikusok művészeinek előadásában elhangzó kortárs magyar kamaraművekre a jazz műfaj kiváló képviselői improvizálnak. Február 18-án négy fiatal zeneszerző, Horváth Balázs, Solti Árpád, Gryllus Samu és Varga Judit egy-egy műve hangzik el, amelyre Szakcsi Lakatos Béla (zongora) improvizál. 

Horváth Balázs, Fotó: Felvégi Andrea

Horváth Balázs 1976-ban született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult zeneszerzést Jeney Zoltán irányításával. Doktori fokozatát is itt szerezte meg 2005-ben, 2002 óta pedig az Egyetem oktatója.Horváth kompozícióival többször nyert díjakat. Zeneszerzőként neves karmesterekkel és együttesekkel dolgozott együtt. Műveit kiemelt hazai és nemzetközi fesztiválok, események keretében játszották. 

Solti Árpád, Fotó: Szecsődi Balázs

A Junior Prima-díjas Solti Árpád a legifjabb zeneszerző-generáció tagjaként egyaránt komponál klasszikus kortárs-, könnyű- és színházi zenét, zongoristaként pedig itthon és külföldön népszerűsíti a magyar kortárs zenét. 2011 óta a Zeneakadémia Zeneszerzés DLA programjának doktorandusz hallgatója. 2012-ben egyéves Erasmus csereprogram keretében a brüsszeli Koninklijk Conservatoriumban hallgatta Jan Van Landaghem kurzusait. 2014 óta a Göteborgi Egyetem hallgatója zeneszerzés és zongora szakon. 

Gryllus Samu

Gryllus Samu 1976-ban született. 2000 óta a bécsi Zeneakadémia zeneszerzés, valamint alkalmazott zene és média zeneszerzés szakán tanul Michael Jarrell és Klaus Peter Sattler tanítványaként. Első zeneszerzői munkáját nagyon fiatalon, 1991-ben kapta: kísérőzenét írt a Magyar Rádió részére egy hangjátékhoz, majd nem sokkal később első színházi zenéje is megszületett. Tanulmányokat folytatott többek között az Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien zeneszerzés-szakán, valamint alkalmazott zene és médiazeneszerzés szakán, 2008 őszétől Fulbright ösztöndíjas a Wesleyan University-n.

Varga Judit

Varga Judit műveit világszerte rangos fesztiválokon és koncerttermekben játsszák sikerrel. 2017-ben munkásságáért Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat kapott. 2018-ban az Emberi Erőforrások Miniszterétől Erkel Ferenc díjat vehetett át. 2013 óta a bécsi Zeneművészeti Egyetem tanára, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanít zeneszerzést és filmzeneszerzést. 

Szakcsi Lakatos Béla

A koncert szünetét követően kerülnek átadásra a Gramofon-díjak. Tizennyolcadik alkalommal díjazzák a Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt hanglemezeket. 

2019. február 18. (hétfő) 19:30 – Várkert Bazár

A Nemzeti Filharmonikusok kortárs + jazz sorozata 
Gin-tonic bérlet 1. 
Horváth Balázs: MAGNETS IVa (round and round)
Solti Árpád:  Kindergarten Liedchen
Gryllus Samu: ‘pöttöm’ in E – ősbemutató
Varga Judit:  Broken Beauty – magyarországi bemutató, a mű ősbemutatója 2018. október végén volt Londonban.
Km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei

Vezényel: Hamar Zsolt 

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:

MAGYAR EST
2019. február 22., péntek, 19:30 – Müpa
LISZT: Les Préludes
LISZT: Esz-dúr zongoraverseny
LISZT: A négy elem (Les quatre élémens) – Gémesi Géza rekonstrukciója
Km.: Mariangela Vacatello – zongora, a Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Hamar Zsolt