A ZENE KALAND! – ezzel a mottóval indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2019-2020-as évada. A két együttes az új évadban a hazai és a külföldi zenei élet kiválóságaival hívja kalandozni közönségét hét bérlettel hét helyszínen.

A Müpa által az Évad együttesei címmel kitüntetett zenekar és kórus két önálló sorozattal jelentkezik a Müpában. A Kocsis és a Kobayashi bérlettel, mely előadásokon igazi világsztárokkal találkozhat a közönség. Népszerű műveket és érdekes ritkaságokat egyaránt kínál a zeneakadémiai Ferencsik bérlet hat előadása. A Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő hangversenyeken – a Lukács bérletben – ezúttal különleges kompozíciókkal ismerkedhetnek a hangverseny látogatók. Az Olasz Kultúrintézetben folytatódik a Nemzeti Énekkar Pászti bérlet-sorozata, ahol a Kórus a legkülönbözőbb stílusokban mutatkozhat be. Az Énekkar egy új helyszínen, a Magyar Nemzeti Múzeumban is várja közönségét Rossini és Donizetti csodálatos műveivel, majd decemberben egy Föld körüli utazásra is invitálja a hallgatóságot. A Próbatermi vendégség sorozat évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál. Az új évadból sem hiányozhat az ifjúságnak szóló Zenemánia sorozat. Dinyés Dániel ezúttal a zene sokszínűségét mutatja be az érdeklődő gyermekeknek a Müpa Fesztivál Színházában, ahol szó esik a versenyművek, a koncert- és oratóriumáriák, valamint a szimfóniák keletkezéséről is.

A Nemzeti Filharmonikusok a következő évadban ismét megemlékezik Kocsis Zoltánról; halálának évfordulóján, november 6-án Ravel-Kocsis, Chopin műveivel, valamint Kovács Zoltán oratóriumának ősbemutatójával tisztelegnek néhai főzeneigazgatójuk emléke előtt.  

Vendégművészek a világ minden tájáról

Sebastian Weigle, Bertrand de Billy, Carlo Montanaro visszatérő karmesternek számítanak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén. Michael Sanderling először dirigálja a zenekart. Igazi különlegességnek számít a Maisky-trió közreműködése: Mischa Maisky csellóművész január 16-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben gyermekeivel, Sascha Maisky hegedű- és Lily Maisky zongoraművésszel együtt szólaltatja meg Beethoven Hármasversenyét. Maxim Vengerov hegedűművész Bruch és Ravel műveivel kápráztatja el a Zeneakadémia közönségét. Ugyanitt lesz vendégük Sharon Kam klarinétművész Weber klarinétversenyének szólistájaként.  Arabella Steinbacher Prokofjev I. (D-dúr) hegedűversenyét adja elő a Müpában. Ugyancsak itt lép fel Martin Grubinger ütűhangszeres, Juliana Koch oboaművész. Hazai kiválóságaink közül Rost Andrea kétszer is fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péter saját szerzeményei mellett Liszt Dante szimfóniáját is dirigálja a Müpában. Ránki Dezső Bartók III. zongoraversenyének lesz szólistája szeptember 25-én az évadnyitó hangversenyen. Ugyancsak ezen a koncerten lép fel Komlósi Ildikó és Cser Krisztián A kékszakállú herceg várának előadásában. 

Úton a zene

A Nemzeti Filharmonikusok kiemelt társadalmi szerepvállalása, hogy az „Úton a zene” című programjukon keresztül nehéz körülmények között élő gyerekekhez jussanak el. A Symphonia Alapítvánnyal együttműködve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei lelkesen járják az országot, hogy kamara-előadásaikkal inspirálják és ösztönözzék a zenét tanuló diákokat.