A Pesti Magyar Színház 2019. április 12-én mutatja be Paolo Magelli rendezésében Dušan Kovačević: A maratonfutók tiszteletkört futnak című balkáni fekete komédiáját.

A Topálovity család különös, és mégis hétköznapi família. Ebben a családban nincsenek nők, csak apák és fiúk. Minden apának egy utódja, aki tovább viszi a nevet és a foglalkozást, azaz az üzletet. Öt generáció huszonöttől százhuszonöt éves korig látható a színen, illetve a Végtelen Nyugalom Kft. nevű koporsógyártó cég működése. A koporsógyártás azonban csak fedőtevékenység; valójában a temetőből lopatják ki a használt koporsókat, és ezeket restaurálva újként adják tovább Piton Bill segítségével. Száz év alatt közel húszezer koporsót loptak, a családi hagyományokat folytatni kell. Azonban a legifjabb Topálovity, Mirko éppen ezt nem akarja, sőt, ki akar szállni az üzletből, megtörve és megszakítva a hagyományokat. A többiek ezt nem engedhetik, ha kell erőszakkal, ha kell, nem szép szóval, de a gyereknek maradni kötelesség, különben az üzlet elvesztésével a családfa is kiszárad. Egy mindenkiért, mindenki egy ellen, mindenki mindenki ellen, egy az egyben, mindenkivel egy sem.

A szerző, Dušan Kovačević hazájában és a világon is a legismertebb szerb drámaíró. Ő írta a forgatókönyvet Emir Kusturica: Underground című filmjéhez. A Maratonfutókból készült filmet is ő jegyzi – a jugoszláv utódállamokban kultfilmnek számít! 

A rendező, Paolo Magelli érzékeny, szenvedélyes, politikus színházcsináló, sok nyelven beszélő világpolgár, aki az ösztöneiben érzi a vibráló Balkánt, a talajmélyi társadalmi eróziókat és hisz a színház eszközeiben annyira, hogy segítségül hívja a gyilkos nacionalista indulatok ellen. A látvány, a zene, a humor a líra jellemzi az előadásait és a soknyelvű, soknemzetiségű, sokféle kultúra egységbe terelése. Személyében a XX. századi kísérletező alternatívból indult nagy színházi megújítók egyikét köszönthetjük a Magyar Színházban. 

Topálovity Maximilian, A nagy Pantelija fia
HUNYADKÜRTI ISTVÁN mv. Jászai Mari-díjas
Topálovity Akszentije, a mozgásképtelen Maximilian fia
MERTZ TIBOR Jászai Mari-díjas
Topálovity Milutin, Akszentije fia
VÉGH PÉTER mv.
Topálovity Laki, Milutin fia
RANCSÓ DEZSŐ
Topálovity Mirko
TAKÁCS GÉZA
Krisztina, a legfiatalabb Topálovity nagy szerelme
GÁSPÁR KATA
Ördög Gyenka, Mirko barátja
TELEKES PÉTER
Olja, a Topálovity családnál dolgozik
SOLTÉSZ BÖZSE Jászai Mari-díjas
Piton Billy, a Topálovity család házi és üzleti barátja
HORVÁTH ILLÉS
Elgázolt ember
SIPOS ÁRON a.n.
Valamint BORKÖLES BENCE a.n. és TÓTH KRISTÓF ZSOLT a.n.

Dramaturg    
ŽELJKA UDOVIČIĆ
Díszlettervező                    
LORENZO BANCI
Jelmeztervező                    
MARITA ČOPO
Zeneszerző             
LJUPČO KONSTANTINOV
Szcenikus                
BALÁZS ANDRÁS
Irodalmi konzultáns                      
DERES PÉTER
Korrepetitor            
MAGONY ENIKŐ
Tolmács                   
ANIKÓ SAVIJA
TINA ČORIĆ
Ügyelő                     
LOSONCZI ANITA
Súgó             
BALÁZS ÉVA
Rendezőasszisztens                      
JUHÁSZ ANDREA

Rendező                  
PAOLO MAGELLI


Az előadás 18 éven felülieknek ajánlott!