A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétákkal csatlakozik a magyar kultúra napjához január 22-én, kedden.

A tíz órakor induló Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok című idegenvezetésen a jelentkezők felfedezhetik a sírkertet, mint szoborparkot, hiszen nemcsak a Fiumei úton nyugvó szobrászok sírjait keresik fel a séta során, de a sírkertben található szobrok történeteivel is megismerkedhetnek a résztvevők. A 14 órakor induló “Ami bennem lélek…” című irodalmi séta során pedig kalandos életutakkal, szövevényes szerelmekkel, borospohár mellett elmondott történetekkel találkozhat mindenki, aki csatlakozik a NÖRI idei sétáihoz.

„Ha valahol megtalálható a magyar kultúra, az pontosan a Fiumei úti sírkert. Hiszen számos nagy művészünk, írónk, politikusunk nyugszik ezen a nemzeti emlékhelyen, így az ide látogatók nemcsak egy sírkertet találnak, hanem kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét. A magyar kultúra olyan géniuszainak sírja található meg nálunk, mint például Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós vagy Munkácsy Mihály. A NÖRI kiemelten fontosnak tartja, hogy a Fiumei úti sírkert több legyen, mint temető, ezért számos kulturális programot tervezünk 2019-ben is” – hangsúlyozta Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója az emléknap kapcsán.

A január 22-én tartott sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a nemrég megújult, felhasználóbarát regisztrációs felületen, a fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak oldalon lehet.