A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2019. februári kiállításai és programjai

Kép forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A handlétól a grand caféig
Zsidók az 1867 és 1918 közötti magyar kereskedelemben és vendéglátásban
2018. szeptember 20. – MEGHOSSZABBÍTVA 2019. MÁRCIUS 3-IG!

A magyarországi zsidóságot polgári jogaikban egyenjogúsító 1867. évi törvény után hazánk zsidósága a gyorsan fejlődő országgal együtt gyarapodott. Számuk ugrásszerűen megnőtt a kisebb-nagyobb kereskedők és vendéglátósok körében is. Kiállításunk a dualizmus boldog békeévtizedeinek világát mutatja be, esettanulmány jelleggel kiemelve egy-egy jelentős zsidó kávéház- és étteremtulajdonost, vetőmag-kereskedőt, divatszalon-vezetőt, áruház-igazgatót, stb. Az egyedi példák alapján azt mutatjuk be, hogy az 1867 utáni magyar zsidóság hogyan vált a magyar ipar- és vendéglátástörténet legjelentősebb rétegévé.

Gellért 100                     
2018. szeptember 27. – 2019. március 3.

A főváros egyik legpatinásabb szállodája századik születésnapját ünnepli. Az alapokat még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták. Alighogy megnyílt, birtokba vették a megszálló román csapatok, majd Horthy foglalta el főhadiszállásnak. A húszas évektől nagy bálok, díszvacsorák helyszíne, Gundel Károly keze alatt világhírű lesz a konyha, tízezreket vonz a gyógyvíz, a hullámfürdő. Az ostrom alatt német katonai bázis, a pincében szükségkórház működött. A rommá lőtt hotel újjáépítése szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le. Ma egyszerre mutatja a magyar szecesszió legszebb arcát, az 1960-70-es évek belsőépítészetének „retro” jegyeit és a 21. századi vendéglátás minden erényét. Gellért, pincétől padlásig: fáradjanak beljebb!

Fürdőélet a Nagy Háborúban
2018. november 17. – 2019. március 31.

A katonák és a polgárok fürdőélete ezer szállal fonódott össze békében és háborúban, a magas társadalmi presztízzsel rendelkező katonatisztek hozzátartoztak a fürdőhelyek mindennapjaihoz. Az időszaki kiállítás a boldog békeidők hangulatos fürdőéletének változását mutatja be az első világháború alatt.

Programok

KONCERT
Világzenei sorozat
Keleti szőttes – misztikus koncert – Burns Katalin trió
2019. február 7., csütörtök, 19.00
Burns Katalin – ének, dotara, ektara
Clemente Gábor – ütőhangszerek
Gyarmati Hodzsa Gábor – gitár

Az este folyamán – ahogy a koncert címe is ígéri – a Kelet titokzatos dallamai csendülnek fel, főleg a szefárd, a szúfi és a közel-keleti zenei hagyományok szerint. A gitár mellett bengáli népi hangszerek és autentikus ütőhangszerek kísérik majd a dalokat, amelyek az eredeti nyelveken, rövid magyarázatot követően szólalnak meg.

Burns Kati több keleti utazás és fellépés alkalmával énekelhetett és zenélhetett együtt ázsiai művészekkel – szúfikkal, szindhi és baul fakírokkal, hindusztáni klasszikus zenészekkel és népzenészekkel. Kedvenc misztikus dallamait gyűjtötte össze erre a koncertre, amelyen Gyarmati Hodzsa Gábor gitáros és Clemente Gábor ütőhangszeres lesznek a zenésztársai. Indiai és perzsa szúfi, arab, és mesebeli szefárd dallamok alkotják az alkalmi trió repertoárját, amelynek során autentikus keleti hangszerek – például a nyugat-bengáli baul fakírok húros hangszerei – is megszólalnak.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépő: 1.000 Ft
Bohém-klub
A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje
2019. február 14., csütörtök, 19.30

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák); 4 alkalmas bérlet az egész évadra: 6.000 Ft/fő, mely átruházható, 4 alkalmas kedvezményes bérlet diákoknak: 4.000 Ft/fő, mely átruházható.

SZALON

Üljünk le egy szóra! – vendéglátás felsőfokon
Papp-dinasztia
2019. február 12., kedd, 18.00

Új sorozatunkban a vendéglős szakma kiemelkedő szereplőivel beszélgetünk életükről és munkájukról, a szakma szeretetéről és a hivatástudatról, mely kellő alázattal és szorgalommal az alkalmi vendégből jó eséllyel törzsvendéget varázsol.

Első vendégeink Papp Dénes és Papp Dániel, akik a Kaltenberg Sörház és Étterem tulajdonosai, de felmenőik Papp Endre a Mátyás Pince és a bécsi Mathiaskeller, valamint Papp József a kispesti Gödör és Halásztanya vitelével szintúgy örökre beírták nevüket a magyar vendéglátás nagykönyvébe. Kóstolót kapunk egy jeles dinasztia múltjából és jelenéből, és persze az általuk szervírozott finomságokból is.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépő: 1.000 Ft

Különös tájakon sorozat
2019. február 13., szerda, 18.00
Úticél: Mágikus Marokkó
Előadó: Dr. Rátz Tamara

„Dr. Rátz Tamara vagyok, turizmuskutató, tanszékvezető főiskolai tanár a Kodolányi János Egyetem Turizmus Tanszékén. Az első meghatározó utazásaim az egyetemi évekhez fűződnek: mivel nem volt soha elég pénzünk, időnk viszont igen, Európát interraillel, stoppal vagy végtelenül lassúnak tűnő buszokon utaztuk körbe a barátaimmal, és persze aludtunk vonaton, pályaudvaron, tengerparton, parkban, utcán, kolostorudvarban és mezőn, és ugyan egy csésze kávéra sem futotta soha, de Granadától az északi sarkkörig lenyűgöző helyeket láttunk. A PhD évei alatt aztán kitágult a világ, még több ösztöndíjat pályáztam meg, elkezdtem vendégoktatóként Finnországban tanítani, majd pedig rám talált álmaim munkája, amelynek keretében norvég diákokat vittem dél-kelet ázsiai körútra és tanítottam Ausztráliában. Az interrailes körutakat követően talán ez a munka volt a második igazán meghatározó utazási élményem, ekkor éreztem meg igazán azt, hogy az egész világ elérhető. 85 országban jártam eddig, nagy részükben többször vagy sokszor, mostanában főleg Latin-Amerika vonz, mert spanyolul tanulok, illetve nagy álmom, hogy meglátogassam az összes UNESCO világörökség helyszínt.”

Marokkó sokszínű, vendégszerető, varázslatos ország, ahol a vendég könnyen az Ezeregyéjszaka meséiben érezheti magát. Az előadásban döntően Marokkó világörökség-értékeire fókuszálva mutatom be ennek a hazánkban is egyre népszerűbb desztinációnak a kulturális turisztikai kínálatát. Az utunk a négy királyi város egyikéből, Marrakesből indul és itt is végződik. Az első úti cél az Atlasz hegység túloldalán fekvő erődített berber település, Aït Benhaddou és a közelében fekvő Ouarzazate, a marokkói filmgyártás központja lesz. Ezt követően ellátogatunk El Jadidába, a portugálok által épített kikötővárosba, és a szörfösök kedvenc nyaralóhelyére, Essaouirába, továbbá felkeressük a többi királyi várost: a többek között bőrcserző műhelyeiről és a világ legrégebben alapított egyeteméről híres Fezt, a francia gyarmatosítás örökségét őrző Rabatot, illetve a festői Meknest és a közelében fekvő lenyűgöző római romvárost, Volubilist. A történelmi és kulturális látnivalók mellett mesélek a marokkói közlekedési kultúráról is mindazok kedvéért, akik egyedül vágnának neki az útnak, az általam megtapasztalt vendégszeretetről, de lesz szó gasztronómiáról és fára mászó kecskékről is, illetve az is ki fog derülni, hogy helyettesíthető-e a mekkai zarándoklat Moulay Idriss Zerhoun meglátogatásával.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 500 Ft

Borvirág Borklub
Bacchus tölt poharat…
2019. február 19., kedd, 19.00

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Házigazda: Borvirág Zenekar
Meghívott borászat: Katona Borház, Balatonboglári Borvidék

Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a +36-30/954-9147-es telefonszámon.
Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft

Modern Alap Gasztronómia (MAG)
könyvbemutató
2019. február 21., csütörtök, 17.00
Szerzők: Kocsonya Kálmán, Illés Vince Levente
Lektor: Vomberg Frigyes

Étkezési szokásaink megváltoztak, új gasztronómiai irányzatok születtek, nemcsak a nagyvilágban, de Magyarországon is a gasztronómiai forradalom idejét éljük. Ennek következményeként a hazai munkaerőpiacon is hatalmas az igény az azonnal használható tudással rendelkező szakácsok iránt. Olyan tudásanyaggal rendelkező szakemberekre van szükség, akik kiválóan ismerik a MAG-ban szereplő konyhatechnológiákat és képesek is azt a gyakorlatban alkalmazni.

A szerzőkkel, lektorral és a kiadóval Varga Zoltán a MAG projekt szakmai vezetője beszélget.

A kötet 25% kedvezménnyel, 6000 forintért vásárolható meg a könyvbemutatón. A bemutató után várunk mindenkit a dedikálásra.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

A belépés díjtalan.

Kortárs cukrászat sorozat – terefere kóstolóval
2019. február 28., szerda, 18.00

Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei: Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépő: 1.000 Ft, mellyel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők.

CSALÁDI

Fürdőnap a múzeumban
2019. február 16., szombat, 10.00-16.00

Gellért 100 és a Fürdőélet a Nagy Háborúban című időszaki kiállításainkhoz kapcsolódó rendezvény.

Saly Noémi mesél a Gellért fürdőről, játékos élő kiállítás egész nap, interaktív vezetések a Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban. Sőt, szappanfőző bemutatóval és fürdőgolyó készítéssel is várjuk látogatóinkat!

10:00-16:00 Játékos élő kiállítás
10:00 Szappanöntés bemutató
11:00 Gellért 100 (tárlatvezetés) * MINDEN FÉRŐHELY BETELT!
12:00 Fürdőgolyó készítés
13:00 Fürdőélet a háborúban (interaktív tárlatvezetés) *
14:00-15:30 Szappanöntés bemutató és fürdőgolyó készítés
15:00 Fürdőélet a háborúban (interaktív tárlatvezetés) *

Tárlatvezetéseink regisztrációhoz kötöttek: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
A programokon múzeumi belépővel lehet részt venni.

Közreműködik a Mare Temporis.

„Klezmer kóstoló”
2019. február 22., péntek, 16.00-20.00A handlétól a grand caféig – Zsidók az 1867 és 1918 közötti magyar kereskedelemben és vendéglátásban című időszaki kiállítás kísérőprogramja

16.00-20.00 között megtekinthető A handlétól a grand caféig című időszaki kiállítás
Belépés: múzeumi belépővel.
17.00-20.00 A WIZO Hungary kóstolója
Belépés: múzeumi belépővel.
17.00 Tárlatvezetés A handlétól a grand caféig című időszaki kiállításban
Regisztrációhoz kötött program: mkvmuzeum@gmail.com
Belépés: múzeumi belépővel + 300 Ft vezetőjegy váltásával.
18.00 Tárlatvezetés A handlétól a grand caféig című időszaki kiállításban
Regisztrációhoz kötött program: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépés: múzeumi belépővel + 300 Ft vezetőjegy váltásával.
19.00 A Babel Klezmer Band koncertje
Regisztrációhoz kötött program: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépő: 500 Ft

SZÍNHÁZ
Szindbád-szalon – versszínház
2019. február 6., szerda, 18.00
Petőfi Sándor: Az apostol
Előadó: Borbély Sándor színművész

“1972 őszén a győri Arrabona Amatőr színházban 17 évesen, – szinte gyermekként – eljátszhattam Petőfi Sándor: Az Apostol című művében a főszerepet, Szilveszter szerepét. Meghatározó élménye volt akkori életemnek. Azt éreztem, „hogy én is egy sugár vagyok, amely segít a földet megérni.”

Belépő: 500 Ft

 FILMKLUB

Nyugdíjas Filmklub
2019. február 5., 12., 19., 26., kedd, 11.00 órakor és 14.00 órakor
Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből.
febr. 5. Szíriusz /magyar, 1942, 95’/
febr.12. Fügefalevél  /magyar, 1966, 82’/
febr.19. Nemes Rózsa /magyar, 1943, 79’/
febr. 26. Déryné /magyar, 1951, 104’/
Belépő: 500 Ft; 4 alkalmas bérlet: 1.500 Ft

Rotschild Klári legendái – Oláh Kata és Csukás Sándor
2019. február 8., péntek, 18.00

Volt a pesti divatnak a szocialista rendszerben, egy különös nagyasszonya, Rotschild Klára. Rejtély ma is, hogy mi volt az oka, és mi volt az ára ennek a kiváltságnak. Évente kétszer kiutazhatott Párizsba, megnézhette az aktuális divatbemutatókat, és az ott látottakat itthon „pestiesítette”. Rotschild Klárát – bár nem volt sem végzett divattervező, sem varrónő, de még szabász sem – a szakma zsenijeként emlegették. Filmünkben a Rotschild szalon egykori dolgozói, modelljei, és kuncsaftjai emlékeznek Kláriról és próbálják megfejteni sikere titkát.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépő: 500 Ft