Az április 11-én nyíló Magvető Caféról beszélgettünk Nyáry Krisztiánnal, aki a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, s a kávézó egyik ötletgazdája.

Sz. Á. Honnan az ötlet? Miért kell Magyarország első számú szépirodalmi műhelyének, közel száz neves kortárs költő és író műveit gondozó kiadónak saját kávézó?
Ny. K. Néhány évvel ezelőtt már gondolkodtunk rajta, hogy jó lenne a Magvető Kiadó szerzőinek, olvasóinak egy találkozási hely, ahol otthonra lelnek és rendhagyó irodalomórák várják a szépirodalom barátait. Weiler Péter kortárs képzőművész találta ki, hogy kellene egy kávézó, ezért megnéztünk több helyszínt, némelyik túl kicsi volt, valamelyik megfelelő méretű, de nem jó helyen. 2016 nyarán kiderült, hogy elmegy erről a helyről a Hátsó Kapu, amelyet a Rózsavölgyi Szalonhoz hasonlóan a  Városi Színház Kft. működtetett alternatív játszóhelyként, de az utóbbi időben kevesebbet üzemelt, amibe a Jurányi Ház megnyitása is közrejátszhatott (a helyiség  eredetileg a Fókusz Könyváruház raktáraként működött, de itt üzemelt a híres Zinger Ház varrodája is), és épp lejárt a szerződésük, amikor ősz elején rátaláltunk. Ezután kezdtük el a tervezést, majd Weiner Judit belsőépítész segítségével alakíttattuk át a mostani formájára. A parketta eredeti, amit 70 évig a linóleum védett, további érdekesség, hogy a lehúzott redőny 56-os belövések nyomait viseli.
Sz. Á. Mik a további tervek?
Ny. K. A helyiség 3 funkciót lát el: könyvesbolt, kávézó, és rendezvényhelyszín. Farkas Anna, aki a Magvető új arculatát tervezte, eltűntette a régi, kicsit romkocsma jellegét, és sokat segített nekünk az új milliő kialakításában is.
Sz. Á. Hogy tervezik a nyitva tartást?
Ny. K. Reggel 8-tól remek kávé, reggeli és kiváló borok várják a betérőket. Tehát délelőtt kávézó, délutánonként ingyenes könyvbemutatók, kerekasztal beszélgetések helyszíne és este fizetős színház, 1-2 szereplős darabokkal. Terveink szerint ősszel már saját színházi produkcióval készülünk.
Sz. Á. A Költészet Világnapi kampányhoz a Magvető Café is csatlakozott?
 
Ny. K. Természetesen. A Magvető kiadó újonnan megnyíló kávézója, a Magvető Café is csatlakozott a „Fizess Verssel” kampányhoz. A próbaüzem március 15-én indult. Örömmel csatlakoztunk a Julius Meinl kezdeményezéséhez, és természetesen nálunk is lehetett verssel fizetni március 21-én a Nemzetközi Költészet Napján. Sőt, lesznek, akik egész évben fizethetnek versvalutával: „Minden író és költő, aki a fontosabb irodalmi szervezetek, a Szépírók Társasága, az Írószövetség, a József Attila Kör vagy a Fiatal Írók Szövetsége tagja, napi egy alkalommal fizethet verssel vagy rövidprózával egy kávéért. A fizetségként kapott szövegek kéziratait évente egyszer jótékony célra elárverezzük” – tette hozzá Nyáry Krisztián.
Sz. Á. Honnan tudhatunk a programokról?
Ny. K.  A Magvető Café programjai megtalálhatók a Rózsavölgyi Szalon műsorfüzetében, a honlapunkon, a Facebookon és természetesen a programguru.hu oldalán is.