Fotó: Mohai Balázs 

Tartsd körforgásban! – ez idén a Budapest Design Week mottója, amit a vírushelyzethez alkalmazkodva 2020. október 1. és 11. között hibrid formában rendez meg a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A fesztivál eseményei azokra a modellekre koncentrálnak, amelyek bemutatják, hogy a design milyen sokféle eszközzel járulhat hozzá egy fenntarthatóbb jövő kialakulásához.

A 21. században a design egyre inkább a fenntarthatóság felé mozdul el, számos irányzat, jelenség próbál választ adni társadalmi, gazdasági és ökológiai értelemben is az emberiség előtt álló kihívásokra. A tizenhetedik Budapest Design Week ezért a körforgásos gazdaság (circular economy) fontosságára és annak kimagasló szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

Tekintettel a pandémiás helyzetre, az idei Budapest Design Weeket hibrid fesztiválként rendezik meg, így néhány kiemelt esemény kivételével a programok jelentős része online térben – a fesztivál honlapján és facebook oldalán – valósul meg.  Az online események kisebb környezeti terhet jelentenek, jelentősen csökkentve a fesztivál ökológiai lábnyomát.


A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

Design Week központi témája idén a körforgásos gazdaság. Hangsúlyozta: a körforgásos gazdaság bölcsőtől a bölcsőig kíséri a terméket, az erre való átállás a gazdaság minden ágazatát érinti. A körforgásos anyaghasználati arány az EUROSTAT legutóbbi adatai alapján Magyarországon kicsit kevesebb, mint 7 százalék, ami egyértelműen jelzi, hogy vannak még fejlődési lehetőségeink.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immáron második éve szakmai partnere a rendezvények, melynek keretében tervezetten két vidéki helyszínen – Győrben és Veszprémben -, valamint Budapesten szakmai kerekasztal-beszélgetéseket szervez, továbbá 360 Design Budapest néven fizikai és digitális platformot is indít. A kezdeményezés célja, hogy online és offline térben egyaránt kapcsolatot teremtsen a design képviselői és potenciális fogyasztói között, melynek még nagyobb jelentősége van a megváltozott gazdasági helyzet közepette.

A rendezvénysorozat idén is két fő programtípusból épül fel, ezek a saját fejlesztésű tartalmak és programok, valamint a külső partnerek által szervezett, a Budapest Design Week-hez csatlakozó programok. A külsős jelentkezők közül a Magyar Formatervezési Tanács kijelölt szakmai grémiuma választja ki a részvételre javasolt partnereket. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Budapest Design Week alatt adják át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat. Emellett rendhagyó, online sorozat formában megrendezik a Nyitott Stúdiók programot is, ami a hazai designerek, designstúdiók műhelyébe enged betekintést.

További információ:

https://www.facebook.com/budapestdesignweek
https://www.facebook.com/magyarformatervezesidij/