A kocka el van vetve – Zalán Tibor nekiindul a válogatásnak

Fotó: Paksiné Péteri Júlia

Pénteken, június 1-én sajtótájékoztató keretében ismertették az idei POSZT – Pécsi Országos Színházi Találkozó – versenydarabjait, és a rendezvényhez kapcsolódó egyéb eseményeket. De egyúttal hivatalosan bemutatták azt a két válogatót is – Gulyás Gábor múzeumigazgató, és Zalán Tibor költő, író, dramaturg -, akik a mostani, elkövetkező évad bemutatói közül állítja össze azt a 14 versenydarabot, mely 2019-ben méretteti meg magát a legjobb színházi előadás címért.

Zalán Tibor megtisztelte oldalunkat, és a maga fanyar humorával nyilatkozott a reá váró, embert próbáló feladatról.

Hogyan került Ön ebbe a kiváltságos pozícióba?
Egy álmos reggelen – amikor még éppen, hogy csak támolyogtam a konyhában a kávéfőző körül – felhívott Hegedűs D. Géza. Közölte, hogy ki vagyok hangosítva, ott ül nála a POSZT teljes művészeti tanácsa, s választ várnak arra a kérdésre, hogy vállalom-e azt, hogy leszek a válogatója a jövő évi versenyprogramnak? Annyira meg voltam lepődve, hogy szinte meggondolatlanul, csak ennyit tudtam belemondani a telefonba: Rendben van Géza, leszek válogató.
Amikor letettem a telefont, akkor jutott el igazán a tudatomig, micsoda felelősséget vállaltam magamra, de már nem volt visszaút. A családom is megtámadott, hogyan mondhattam igent erre a kérdésre, de azzal érveltem, hogy most még hívnak, tehát nem lehet nemet mondanom, s most még meg is tudom csinálni. Lehet, öt év múlva már senkinek nem jutna eszébe, hogy engem hívjon, de ha mégis, lehet, hogy akkor már nem tudnám végigcsinálni ezt a nehéz feladatot, ezt a nagy kalandot.

Nagy szellemi és fizikai igénybevétel lesz ez a válogatás, erre biztos számít.
Egy évet valóban leköt teljes mértékben az életemből, olyannyira, hogy már ma június 1-én is megyünk Debrecenbe megnézni egy darabot. Egy évre elfelejtjük a családot, a saját színházat, az esti tévézést, és nyugalmat, most nincs más számunkra csak utazás és színház, és utazás, és színház, és megint utazás, és megint színház. S ez majd eltart egészen jövő év márciusáig.

Ön drámaíróként ma is a színházi alkotók közé tartozik, de most várhatóan még teljesebb keresztmetszetet kap majd a hazai színjátszásról.
Igen, és én ennek nagyon örülök. Engem nagymértékben leköt a Békéscsabai Jókai Színház, elsősorban nekik írok, így sokat járok hozzájuk. Sajnos emiatt nem igazán jutok el színházakba, se Pesten, se vidéken. Ezért lesz nagy adomány számomra, hogy amit éveken keresztül elszalasztottam, most behozzam, hiszen szisztematikusan végig fogom látogatni az összes magyar színházat, rálátásom lesz a mai magyar színházi valóságra. Érdekesen várjuk – amire a választ ma még nem teljesen tudjuk – hogy ez vajon nagy élmény, vagy esetleg nagy csalódás lesz-e a számunkra?

Fotó: Paksiné Péteri Júlia

Eddig a POSZT történetében soha nem volt a szakma megértő a válogatott darabok összeállításával, hogyan készülnek fel az esetleges kemény kritikákra?
Erre természetesen fel vagyunk készülve, de legalább 14 színház szeretni fog minket, hiszen akiket kiválasztunk, azok nyilván elégedettek lesznek. A többiek talán neheztelnek majd ránk, de csak egy évig, mikor majd jönnek új válogatók, új sértődések, és ebből fakadóan új bűnbakok.
Úgy gondolom minden válogatásnak vannak sértődöttjei, akik úgy vélik, hogy nem kezelik őket a helyükön. Nekem is – s természetesen válogatótársamnak, Gulyás Gábornak is – van egy színházi ízlésem, s mi emellett az ízlés mellett ki fogunk állni, ez a legfontosabb szempontunk.

Van valami, ami köti a kezüket válogatás szempontjából?
Alapvetően nincs. Nagyon örülök, hogy az idei versenydarabok között három Kaukázusi krétakör is van, hogy az előttünk válogatók felvállalták ezt a szokatlan merészséget. Nekünk sem szabad megijednünk semmilyen kihívástól, ha ebben az évadban tíz Hamlet előadást ítélünk a legjobbnak, akkor megígérem, hogy mind a tízet elhozzuk versenydarabnak.
Lehetnek egy kiválasztott előadás pécsi bemutatójának esetleges technikai akadályai, mi ezt azonban nem vesszük figyelembe, csak oly módon, hogy mindkét kategóriában választunk erre az eshetőségre két-két tartalék darabot.

Ketten válogatnak, de mindegyikőjüknek van egy-egy segítője is. Mi az ő feladatuk?
A segítőink Csikós Attila, író, publicista, és Mispál Attila film- és színházi rendező. Ők két dologban tudnak nagyon komolyan a segítségünkre lenni. Egyrészt megnézik azokat az előadásokat is, melyek nem lettek regisztrálva, mert azok között is lehetnek kiválóak. S ha ők úgy találják, megnézzük mi is a darabokat, és esetleg még azok is bekerülhetnek majd – mert erre is van lehetőségünk – a versenyprogramba. Másrészt, ha mi ketten válogatók bizonytalanok vagyunk egy döntésben, akkor kikérjük a véleményüket, lehet, négy ember körültekintőbben tud dönteni, mint kettő. A másik funkciójuk tehát a segítségnyújtás részünkre, vitás esetekben.

Tölgyesi Tibor