A jövőnek címezve – megjelent a Magyar Posta 150 éves történetét bemutató könyv

Százharminckilenc évvel ezelőtt, 1874. október 9-én alapították meg az Általános Postaegyesületet, melyet később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek el. A 22 ország között ott volt hazánk is. Az egyesületet azzal a céllal hozták létre, hogy összehangolja a nemzetközi postaszolgálat tevékenységét és továbbfejlessze a szolgáltatásokat – 1948 óta az ENSZ szakosított intézménye mára 190 tagországgal rendelkezik és erre emlékeztünk a Posta Világnapján október 9-én.

A jubileumi események részeként a Magyar Postáról és postásokról szóló könyv jelent meg. A kötet a Postamúzeumban őrzött archív fotók és műtárgyak bemutatásával foglalkozik és postatörténeti érdekességek segítségével ismerteti meg az olvasót a Társaság 150 éves múltjával.

A Bélyegmúzeumban és a Postamúzeumban összegyűjtött és őrzött felbecsülhetetlen értékű gyűjtemények egy része bekerült a II. világháború utáni gazdasági stabilizáció során a forint fedezetét biztosító műkincsek közé.

A most megjelenő képes album e gyűjtemények legértékesebb darabjaiból válogat, a lépésszámlálótól az első magyar bélyegek mellett, az 1936-os cserkész világtalálkozóra készített levélszekrényig. A postapaloták építészeti  csodáitól a posta tömegközlekedésben játszott szerepe, a tudományra és művészetre gyakorolt hatása is megjelenik a kötetben, továbbá szó esik a postáscsaládokról is.

A kötet a Postakürt Alapítvány gondozásában jelent meg.
Paksiné Péteri Júlia