Kép forrása: Budapesti Filharmóniai Társaság

Nemcsak Erkel Ferenc Himnusza, hanem az egykori pályázatra beérkezett további öt pályamű is felcsendül a Magyar Nemzeti Múzeumban, 2019. június 15-én az Erkel Ferenc Társaság és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának ünnepi hangversenyén.  A koncerttel a Himnusz születésének 175. évfordulójára emlékeznek Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester és Somogyváry Ákos karnagy, Erkel Ferenc szépunokájának vezényletével, Oberfrank Pál Érdemes Művész, Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével. Az est fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A Kölcsey Ferenc Hymnus című versének megzenésítésére kiírt pályázat egyöntetű döntését az egykori bírálóbizottság – amelynek tagja volt többek között Vörösmarty Mihály is – 1844. június 15-én hozta meg; ezt a napot tekintjük nemzeti fohászunk születésének. Az Erkel Ferenc Társaság és az ugyancsak Erkel által 1853-ban útjára indított Budapesti Filharmóniai Társaság célul tűzte ki, hogy a 175. évfordulón, 2019. június 15-én a Magyar Nemzeti Múzeumban méltóképpen emlékezik meg legfőbb zenei szimbólumunkról. A Filharmóniai Társaság Zenekara első koncertjét Erkel vezényletével 1853. november 20-án éppen itt tartotta, mely akkoriban egyfajta közintézményként számos politikai és kulturális esemény helyszíne volt.

Az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Somogyváry Ákos Erkel Ferenc szépunokájaként mintegy negyed százada kutatja a Hymnus keletkezésének történetét, amelynek eredményeképpen került elő öt további pályamű az 1844-es pályázatból, szerzőik azonban máig sem minden esetben beazonosíthatóak.

Az ünnepi hangversenyen elhangzik Erkel Ferenc Szózata, Ünnepi nyitánya, ismert operarészletei, valamint a Magyar Cantate című műve, illetve bemutatják a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázat kapcsán felfedezett többi pályaművet is. A koncerten Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, valamint Somogyváry Ákos karnagy vezényel. A hangversenyen Becze Szilvia zenetörténeti kalauzolásával mutatják meg a Hymnus keletkezésének körülményeit, a kor sajátosságait, a Nemzeti Múzeum különleges szerepét és a Filharmóniai Társaság megalakulásának előzményeit.

A koncerten közreműködik: Keszei Bori, Heim Mercedes, Komáromi Márton, Jekl László – énekművészek, Oberfrank Pál Érdemes Művész, Jászai Mari-díjas színművész, az István Király Operakórus (karigazgató: Somogyváry Ákos), a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar (karigazgató: Perlaki Attila), valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.

A Himnusz történetének megismerése közügy, ezért a belépőjegy ára jelképes 500 Ft.  A koncertjeggyel az érdeklődők megnézhetik a Nemzeti Múzeum állandó kiállításait, részt vehetnek a 14.30, 16:30 órától induló vezetett parksétákon, illetve a koncertek előtt a kupolaterembe tervezett korabeli táncbemutatón.