A gördülő világítótorony – interjú Sárai Ritával

1138

2018. január 18-án a Sportok Házában tartotta a Táncsport Magyar Bajnokság az idei esemény sajtótájékoztatóját. Itt találkoztam Sárai Ritával, akinek pozitív kisugárzása, sokunkat megérintett. A program után arra kértem, hogy meséljen az életéről, mert úgy gondolom mindenkinek példával szolgál az az életszemlélet, amivel a világ, és az emberek felé fordul.

Az előző élet

A balesetem előtt óvónőként dolgoztam Bábolnán. A mozgás mindig fontos volt számomra, azért délutánonként gyerektornát, vagy este a szülőknek aerobikot oktattam. Emellett a helyi TV-nél, gyermekkori álmom beteljesüléseként bemondónő is lehettem. Épp most volt a Bábolnai Televízió 25 éves jubileumi ünnepsége, s mivel az első 5 évben ott kezdhettem velük, ezért meghívtak, ami nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy emlékeztek rám.

Élet a baleset után

29 éves koromban történt a balesetem. A sokk következtében nem csináltam semmit, csak néztem a plafont, ezért a rehabilitáció során nem tudott rajtam segíteni se orvos, se gyógytornász, se pszichológus. Egyik látogatás alkalmával édesanyám összecsomagolt és hazavitt.

A hidegkúti tábor – „Rita ezt te fogod tovább vinni!”

Valami csoda révén Jelli Magdolnához és Barabás Marikához a tábor szervezőihez került a telefonszámom, de valójában Zákány Katalin, a tábor egyik munkatársa hívogatott kitartóan és kedvesen – amiért a mai napig hálás vagyok neki, mert végül is igent mondtam. ( Az érdekesség az, hogy neki is van egy tánccsoportja). Ez egy integrált csoport – épek és kerekesek táncolnak együtt. Katával azóta is jóban vagyunk, néha felemlegetjük ezt az időszakot). Ez a tábor Pesthidegkúton volt, az ott töltött két hét olyan nagyot lendített a fejlődésemen, hogy rádöbbentem én tulajdonképpen mindent meg tudok csinálni. Valójában a két hét folyamán kicsit kilógtam a csoportból a nyitottságommal, vidámságommal, amire felfigyeltek a szervezők. A tánccsoport gondolata a tábor szervezőiben merült fel, ami sok munka és kitartás révén meg is valósult. A két hét alatt érlelődött meg a szervezőkben az a gondolat, hogy ezt a küldetést én vihetném tovább.

A Gördülők

Májusban lesz 19 éve, hogy létrehoztam 10 társammal együtt a Gördülő Tánccsoportot, ami egy buli banda, velük színpadi show-t mutatunk be. Az együttesünk több átalakuláson ment keresztül, mi maradtunk az ős gördülő, utánunk elkezdtek alakulni hasonló együttesek. Budapesten van a székhelyünk és a próbatermünk. Országos csapat vagyunk, mert nem csak pesti hanem vidéki tagjaink is vannak (pl. zalaegerszegi, dunapataji, piliscsabai, stb). A páros táncok és a formációs táncok jellemzőek ránk, de vannak akik country-t, és vannak akik a kortárs formációt képviselik (szegedi csoport). Sikereink díjakban is mérhetők, elsőként 2005-ben a Pannon GSM-től Példakép-díjban részesültem.

„Sárai Ritának, a Gördülő Tánccsoport művészeti vezetőjének, aki a csoport létrehozásában és működtetésében való részvétellel segít társainak megtalálni az örömet életükben, s példájával másokat is inspirál a nehézségeken való felülemelkedésre.”

A versenytánc

A Gördülő Tánccsoporthoz képest a versenytánc teljesen más, amelyet 2015-ben jegyzett be a Magyar Táncsport Szakszövetség, amelynek a programjában Szigetszentmiklóson 2015-ben és 2016-ban első helyezést értünk el a Táncsport Magyar Bajnokságon duóban a párommal. A célom a magyar bajnokság megnyerése, ezért most 2018. február 4-én indulok el először szólóban, valamint szeretnék külföldön is minél jobb eredményeket elérni.

Világítótorony projekt – „Minden a véletleneken múlik.”

Az egész egy konferenciával kezdődött, ahol a feladat egy fiktív sztoriról szóló projekt volt. Beindult a fantáziám és meg is nyertem a fődíjat, aminek a címe a Világítótorony volt. Ez adta az ötletet, hogy tovább vigyük ezt a gondolatot: az Élet tengerén hajótörést szenvedett embereknek legyünk mi a Világítótorony. Ez már nemcsak a táncról szól, hanem arról, hogy életmód táborokon és vidám rendezvényeken keresztül adjuk át a mi pozitív életszemléletünket. Többször rendeztünk vitorlásnapot Agárdon, mozgássérültek részére készített speciális vitorlásokkal, akár ebből is lehetne egy jó hagyományt teremteni. Ugyanitt szerveztünk egy sikeres gördülő élménynapot, amelyen a 3 km-es távot a résztvevőknek csak gurulva lehetett megtenni. A nagy vágyam egy Gördülő Központ létrehozása, ahol táborokat lehetne szervezni, hasonlót mint a hidegkúti tábor volt – ahol engem sikerült kirángatni a gödörből.

A beszélgetésünk után egy héttel a Szigetszentmiklóson rendezett Táncsport Magyar Bajnokságon 2018 február 4-én a Kerekesszékes Magyar bajnokság Szóló Mix II. (1) kategóriában Sárai Rita első, illetve a Freestyle Szóló II. (3) kategóriában Pazzagli Ágnes Ritával megosztott első helyezést ért el.

Ezúton is gratulálunk Ritának a friss sikereihez!
Székely Ágota