Kép forrása: OMÉK

Közel negyvenezer négyzetméteren, 680 kiállító részvételével indult el a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK.) A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari tematikájú kiállítása, amelyet Nagy István agrárminiszter és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg.

A modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás jellemzi majd az idén élelmiszeriparra fókuszáló Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). Magyarország legnagyobb múltú agrárgazdasági eseménye négy napon át a szakmai programok mellett sztárfellépőkkel, gasztronómiai különlegességekkel, öko játszótérrel és élménygazdasággal várja a családokat.

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe. A tárcavezető szerint a magyar agrárium a korszakváltás küszöbén áll, ahol egyedülálló agrár-adottságainkra és értékeinkre építve, korszakos jelentőségűfejlesztéseket és a tudás- és információalapú gazdálkodás széleskörű terjesztését tűzték ki célul.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta: „az OMÉK az itt bemutatott termékeivel, technológiai újdonságaival és eszközeivel bizonyítja, hogy hazánk megállja a helyét a 21. század élelmiszergazdasági kihívásai közepette.”

A 79. OMÉK partnerországa Marokkó, amely az elmúlt évtized agrárfejlesztéseinek köszönhetően Afrika egyik legfejlődőbb mezőgazdasága lett és ebben a szektorban foglalkoztatják a legtöbb munkaerőt. Mohammed Sadiki, a marokkói Földművelésügyi, Halászati, Vidékfejlesztési, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium államtitkára a megnyitón felhívta a figyelmet a két ország gyümölcsöző gazdasági és kereskedelmi kapcsolataira. „A Marokkói Királyság számára hatalmas megtiszteltetés az OMÉK partnerországi státusza. Ez a felkérés is bizonyítja, hogy országunk 2008-ban elindított Zöld Stratégiája – amelynek elsődleges célja az agrárium helyzetének javítása és a versenyképesség növelése volt – meghozta gyümölcsét, és amit annak idején a Marokkói Királyság célul tűzött ki, immár nemzetközi környezetben is megállja a helyét.”

A megnyitón tizennégy kategóriában adták át az OMÉK-díjakat. A díjazottak listáját a https://omek.amc.hu/ oldalon lehet megtekinteni, ahol a kiállítás aktuális híreit és programjait is megtalálják.

A 79. OMÉK-ra előzetesen 1000 Ft-ért, a helyszínen pedig 1200 Ft-ért válthatnak jegyet, de a nyugdíjasok, a diákok és a fogyatékkal élők 500 Ft-ért léphetnek be. Tizennégy év alatt ingyenes a belépés.