A csoda itt kezdődik

Amikor az utcánkban megáll egy régi típusú klasszikus autó, és kiszáll belőle egy csinos nő, minden környékbeli férfi szíve hevesebben kezd el dobogni. Szeretnék megsimogatni – de legalább az ujjukkal hozzáérni – hogy átéljék azt az örömöt, ami egyeseknek sajnos csak ritkán adatik meg az életben.

Aki most naiv módon arra gondolt, hogy a férfiszenvedély csodálatának a tárgya a vonzó hölgy, az sajnos tévedett. Szép nőből annyi van, mint égen a csillag, földön a fűszál, de egy valódi – ma már klasszikusnak számító – négykerekű azonban sajnos egyre kevesebb fut a nagyvilág útjain. Éppen azért jelent élményt az olvasóknak az a képes album, amely átfogó módon dolgozza fel a – múltszázad negyvenes éveitől kezdve egészen a nyolcvanas évek végéig – azokat az autócsodákat, amik nem csak a technikatörténetben, de az autótulajdonosok szívében is elfoglalták méltó helyüket.

Megannyi világmárkáról, kontinenseken átívelő nemzeti büszkeségről láthatunk részletes leírásokat, képeket, összehasonlítások az album lapjain. Több mint 250, mára már ikonná vált autótípust ismerhetünk meg belőle, de természetesen a hozzájuk fűződő tervezők, gyártók is megjelennek mellettük.

A kezdeti évektől láthatjuk azt a technikai fejlődést, motorikus teljesítménynövekedést, amelyek egyre gyorsabbá, kényelmesebbé, biztonságosabbá tették ezeket az országutak legyőzésére, vagy a városi utcákon való cirkálásra tervezett kocsikat. Az, hogy melyik típus, modell kihez van közel igazán, az ízlés kérdése, abban azonban mindenképpen megegyezhetünk, hogy egykor mindegyik hozott valami újat, egyedit – sokszor meghökkentőt, vagy lenyűgözőt – a megjelenésével.

Ahogy az egyik legnagyobb és legsikeresebb német autógyár – oly sokak kedvence a BMW – volt formatervezője, Chris Bangle mondta: Mi nem a vásárlóknak szánt termékeket építünk. Mi mobil műtárgyakat alkotunk. S valóban minden klasszikus autóra tekinthetünk úgy, mint az emberi leleményesség, a konstrukciós fantázia, és a műszaki ismeretek maximális kihasználásának az együttes eredményére. Hiszen ezek az autók nem csak elvisznek minket a világ egyik pontjából a másikba, de közben élményt nyújtanak, életérzést sugároznak, szívünket örömmel, lelkünket büszkeséggel töltik meg. Pénzért ugyan megvásárolhatók, de a birtoklásukból adódó elégedettség határtalan.

Azt ma még nem igazán tudjuk megmondani, hogy a négy keréken való közlekedés a jövőben milyen utat fog bejárni, hová fog eljutni, az azonban bizonyos, hogy az ebben az albumban szereplő kocsik – szinte egytől-egyig – mérföldkőnek számítanak ezen az úton. Mert az világosan látszik, hogy a közlekedés fejlődése – akár csak ezek az autók az utakon – megállíthatatlan.

S akinek a sors szűkmarkúsága folytán nem adatott meg, hogy vezethessen, birtokoljon egy ilyen autócsodát, annak legalább ezen album oldalai adjanak némi ízelítőt, mit is veszített ezzel. Aki pedig az istenek kegyeltjeként boldog tulajdonos lehetett valaha, azoknak az egykor átélt élvezetek lélekemelő visszaidézését fogja nyújtani a színvonalas kiadvány lapozgatása. Összességében tehát mindenki jól jár, élményeket szerez, aki kézbe veszi ezt a szép kiállítású albumot.
Tölgyesi Tibor

Klasszikus autók könyve
HVG Kiadó 2018
Ára: 9990 Ft