Fotó: Danz Zhengyi Yuan Masdanza

6. BODY. RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé 2019. szeptember 25. – október 1. között három helyszínen kerül megrendezésre. Budapesten a Nemzeti Táncszínház és a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum kertje, Pécsett pedig Nádor Galéria nyújt otthont az eseménynek.

A 2009-ben indult, idén 10 éves fesztivál, ma a régió legjelentősebb, az ázsiai kortárs non-verbális előadóművészeteket bemutató, a két kontinens közötti művészeti együttműködéseknek teret adó programmá nőtte ki magát.

A biennálé szervezőjének, az Érintéspont Művészeti Alapítványnak és igazgatójának, Bata Ritának kiemelt célja, hogy Magyarországon és lehetőség szerint a régióban is bemutassa a Távol-keleti előadóművészetek legújabb irányzatait, elősegítse a kulturális és művészeti kapcsolatok kiépítését, a közös munkát Kelet-Európa és a Távol-Kelet között.

A kezdetben a butoh (japán avantgárd) előadásokra fókuszáló fesztiválprogramban, évről-évre fokozatosan megjelentek a műfaj szoros határai közé nem sorolható, de a butoh filozófiáját tükröző, határokat feszegető, radikális előadások, kortárs tánc produkciók és performansz akciók is. Idén Japánból (OKUYAMA Barabbas, OMORI Yoko, IMAEDA Seina), Koreából (JI Kyungmin, Goblin Party), Kínából (XIAO Zhiren), Kanadából (Josh MARTIN) és Spanyolországból (Elías AGUIRRE) érkeznek határokat feszegető, radikális, fizikai, ugyanakkor erős érzelmi töltettel bíró előadások, melyek esetenként tradicionális gyökerekből inspirálódtak.

Az előadások mellett a két napos butoh workshopot OKUYAMA Barabbas, a Dairakudakan együttes volt frontembere vezeti. Az idei filmvetítés anyagát a tokiói Ko Murobushi Archívum, Basil DOGANIS, a Parallel Művészeti Alapítvány és az Érintéspont Művészeti Alapítvány biztosítja.