Kép forrása: Kaláka Fesztivál

50 év – egy fél évszázad. Csak azok tudnak fennmaradni ennyi ideig, akik igazán időtálló és kimagasló teljesítmény tudnak nyújtani, akik márkaértéke az évek folyamán egyre erősebb lesz. A Kaláka Fesztivál szintén kerek évfordulóhoz érkezett, a Fesztivál 2019-ben ünnepli 40. évfordulóját, melyet az idén szintén jubiláló, 50. éves Kaláka zenekar hívott életre még 1980-ban, így lehet Közép-Kelet-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja. Hagyomány, stílus és műfajteremtő. Szakmai hatása a sok évtizedes tevékenységén mérhető le.

A Kaláka Fesztivál egy hamisítatlan összművészeti fesztivál, mely a gazdag zenei kínálat mellett színházi programokkal, versszínházzal, gyerekelőadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, népművészeti vásárral gazdagítja a látogatók élménytárát. A fesztivál valamennyi eseménye középpontjában a folkzene/világzene és az irodalom áll, de más műfajok képviselői is helyet kapnak a programban.

Az idei fesztiválról:

A 40. Kaláka fesztivál hagyományos nyitóelőadásának, a Verskoncertnek idén újra Bélapátfalván, a csodaszép Ciszterci Apátság épülete ad otthont, ahol Máté Gábor és a Kaláka Kosztolányi estjét hallgathatják meg az érdeklődők. A fesztivál ünnepélyes megnyitója június 28-án pénteken lesz az Érsekkertben. A fesztivált megnyitja az esemény fővédnöke, Habis László, Eger Megyei Jogú Város Polgármestere és közreműködik a MUSICA FEMINA pályázat nyertese. A Musica Femina program női alkotók munkájára hívja fel a figyelmet. A program eseményei Ausztriában, Szlovéniában, Németországban és Magyarországon zajlanak. A magyarországi programsorozat része a partnerországokból érkező négy, pályázat útján kiválasztott fiatal előadó koncertje. A fesztivál fellépője a pályázat egyik nyertese, Maddie C, fiatal osztrák gitáros dalszerző.

A fesztivál sokszínűségének, összművészeti jellegének illusztrálására néhány név és esemény:

A Kaláka nagyon sokat köszönhet Kányádi Sándornak, az ezredforduló legnagyobb magyar költőjének. Sándor bácsi Budavár díszpolgára volt, kedves, személyes hangvételű kiállítással emlékezett meg róla a Budavári Önkormányzat tavaly, élete utolsó évtizedeinek lakóhelye közelében. Ezen kiállítás anyagából látható egy vándorkiállítás a 40. Kaláka Fesztivál alkalmából az Egri Bródy Sándor Könyvtárban. Megnyitja dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere és a Kaláka.

Hogy a”külváros” is részesüljön a koncertekből a Felsővárosban „fesztivál ízelítőt” rendeznek csütörtök délután az EKMK munkatársai, ahol a Kaláka is fellép. Jankovics Marcell kiállítása a Magyar népmesék rajzaiból.

További információ: http://kalakafesztival.hu/