Kép forrása: Kaláka együttes

50 év – egy fél évszázad. Csak azok tudnak fennmaradni ennyi ideig, akik igazán időtálló és kimagasló teljesítmény tudnak nyújtani, akik márkaértéke az évek folyamán egyre erősebb lesz. A Kaláka Fesztivál szintén kerek évfordulóhoz érkezett, a Fesztivál 2019-ben ünnepli 40. évfordulóját, melyet az idén szintén jubiláló, 50. éves Kaláka zenekar hívott életre még 1980-ban.

A Kaláka Fesztivál egy hamisítatlan összművészeti fesztivál, mely a gazdag zenei kínálat mellett színházi programokkal, versszínházzal, gyerekelőadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, népművészeti vásárral gazdagítja a látogatók élménytárát. A fesztivál valamennyi eseménye középpontjában a folkzene/világzene és az irodalom áll, de más műfajok képviselői is helyet kapnak a programban.

Az idei fesztiválról:

A 40. Kaláka fesztivál hagyományos nyitóelőadását, a Verskoncertet idén újra Bélapátfalván, a csodaszép Ciszterci Apátság épületében tartjuk. Máté Gábor és a Kaláka Kosztolányi estjét hallgathatják meg az érdeklődők. A fesztivál ünnepélyes megnyitója június 28-án pénteken lesz az Érsekkertben.

A fesztivál sokszínűségének, összművészeti jellegének illusztrálására néhány név és esemény:

A Kaláka nagyon sokat köszönhet Kányádi Sándornak, az ezredforduló legnagyobb magyar költőjének. Sándor bácsi Budavár díszpolgára volt, kedves, személyes hangvételű kiállítással emlékezett meg róla a Budavári Önkormányzat tavaly, élete utolsó évtizedeinek lakóhelye közelében. Ezen kiállítás anyagából látható egy vándorkiállítás a 40. Kaláka Fesztivál alkalmából az Egri Bródy Sándor Könyvtárban. Megnyitja dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere és a Kaláka.

Hogy a”külváros” is részesüljön a koncertekből a Felsővárosban „fesztivál ízelítőt” rendeznek csütörtök délután az EKMK munkatársai, ahol a Kaláka is fellép. Jankovics Marcell kiállítása a Magyar népmesék rajzaiból. 100 ilyen rajzfilm készült a Kaláka muzsikájával. Jankovics Marcell video-üzenetben köszönti a látogatókat a megnyitón. A kiállítás a Templom Galériában kap otthont.  A Kaláka által megénekelt versekhez gyerekrajzversenyt hirdetett az együttes, amelyre egyéni és csoportos kategóriában lehetett pályázni. A csoportos pályázat fődíja, a Kaláka együttes ajándékkoncertje a pályázók iskolájában. A díjátadó és az ezzel egybekötött kiállítás megnyitó június 28-án 14 órakor lesz. A kiállításon megtekinthetik a legszebb munkákat, és mellettük a zsűri elnöke, Faltisz Alexandra képeit is, melyeket a Kaláka által előadott Családi kör c. Arany János vershez készített.

További információ: http://kalakafesztival.hu/