2019-ben április 25. és 28. között, immár második alkalommal jelentkezik a Szerpentin Táncfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen mozgás- és tánc-alapú filmekre fókuszáló nemzetközi platformja.

A Szerpentin Táncfilm Fesztivál idei négynapos programjában magyar és nemzetközi rövidfilmek, országspecifikus válogatások, egy francia-magyar koprodukció, valamint archív felvételek kerülnek bemutatásra.

A fesztivál idei felhívására 38 országból érkeztek nevezések, melyekből két blokkban láthatunk egy-egy válogatást. A programba 13 magyar film került, melyek a kortárs táncon túl, a divat, a zene és a dizájn felől is közelítenek a műfajhoz. A bemutatott filmek közül nemzetközi szakmai zsűri választ egy-egy alkotást, a pénzdíjjal járó, Legjobb Külföldi Film és Legjobb Magyar Film díjakra. Rangos európai táncfilm fesztiválokkal együttműködésben országspecifikus vetítésekkel is készülnek a szervezők. Meghívott kurátorok mutatják be Finnország, Franciaország, Hollandia és Románia közelmúltban készült rövidfilmjeit.

A rendszervátás 30. évfordulója kapcsán egy különleges esemény keretében betekintést nyerhetünk az 1989-es év magyar kortárs táncéletébe. A korszak meghatározó alakjai beszélgetnek műhelyekről, képzésről, itthoni és külföldi lehetőségekről, művészi koncepciókról, tánctechnikákról, túlélésről. A Táncarchívum gyűjteményéből és az alkotók szekrényének mélyéről előkerült archív felvételek vetítése után a meghívott koreográfusok és táncosok egy improvizációs játékkal zárják az estet.

A programot szervező Parallel Művészeti Alapítvány kiemelten foglalkozik a táncfilm műfajával, kezdeményezi és támogatja új táncfilmeket létrejöttét, vetítéseket szervez a legújabb hazai és nemzetközi tánc- és dokumentumfilmekből, valamint szakmai kapcsolatai révén magyar produkciókat mutat be külföldi fesztiválokon.

PROGRAM

Április 25.

Helyszín: HÁROM HOLLÓ
18:30 Nemzetközi Rövidek 1.
19:50 Finn Táncfilmek
21:15 Willany Leó – improvizációs táncszínház

Április 26.
helyszín: HÁROM HOLLÓ
18:00 Nemzetközi Rövidek 2.
19:20 Holland Táncfilmek
20:40 Magyar Rövidek
21:25 Közönségtalálkozó

Április 27.
helyszín: ART+ CINEMA
18:00 Francia Táncfilmek
19:20 Román Táncfilmek
20:10 Overground – Dancing Cities Budapest / bemutató
20:30 Díjátadó & nyertes filmek

Április 28.
helyszín: TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza
“AKKOR – kortárs tánc 1989”
18:00 Beszélgetés a kor meghatározó szereplőivel
19:30 Vetítés 1989 táncelőadásaiból
21:00 Improvizációs happening

További információ: https://szerpentindancefilm.wordpress.com/