A 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSZT (2019. Június 6-15.) versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatásban Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak pedig Csikós Attila író, publicista, dramaturg volt segítségére. A válogatók több mint 200 produkció megtekintése után 14 versenyelőadást választottak ki, amelyek a fesztivál ideje alatt a Pécsi Nemzeti Színházban lesznek megtekinthetők.

A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap jelentkező közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 15-én. Az est házigazdája és a szakmai beszélgetések moderátora Lévai Balázs.

A 20. POSZT versenyprogramjának válogatása már megkezdődött, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) Szakmai Tanácsadó Testületének javaslata alapján a 2020-as POSZT két válogatójának Dér Andrást (Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, operatőr) és Uray Pétert (koreográfus, rendező) kérték fel, hogy a 2020. június 11. és 20. között megrendezésre kerülő POSZT versenyprogramját összeállítsa.

DÍSZVENDÉG

A 19. POSZT díszvendége Molnár Piroska (1945. október 1.), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissima-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

SZAKMAI ZSŰRI

Bodor Johanna, koreográfus, D. Magyar Imre, kritikus, Forgács Péter, rendező, Horesnyi Balázs, tervező, Lőkös Ildikó, dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos, író, Szorcsik Kriszta, színésznő és Venczel Valentin, színész.

SZÍNÉSZZSŰRI

Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Kiss József, Jászai Mari-díjas és Orth Péter, Junior Prima Díjas.

KÖZÖNSÉGZSŰRI

A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek. Közülük a szerencsés három főt sajtótájékoztatónkon sorsoljuk ki.

POSZT FESZTIVÁL

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet. A szakmai programokra a belépés szintén ingyenes, ahogy számos fesztiválelőadásra, koncertre, és Molnár Piroska önálló estjére is.

A fesztiválkavalkádot utca- és táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. A virtuális, a POSZT alatt folyamatosan megtekinthető virtuális plakátkiállítás több mint 400 plakátjával. A POSZT alatt a Zsolnay Negyedben megtekinthető Munkácsy Mihály-kiállításon a színházi szakma ismert művészei és alkotói tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

GÁLA

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gálájára a fesztivál utolsó napján, június 16-án este, a Kodály Központban kerül sor. A műsor házigazdája Lévai Balázs.

A legfrissebb programbontás a www.poszt.hu és a http://www.facebook.com/posztpecs címen érhető el.