Kép forrása: Katona József Színház

2020. március 5-én a Katona József Színház, a Kamrában mutatta be Zsámbéki Gábor rendezésében az egyik legtöbbet fordított lengyel író, újságíró, publicista, Ryszard Kapuściński: A császár című, 1978-ban megjelent regényének színpadi változatát.

A szerző, aki tudósítóként bejárta a harmadik világot, Hailé Szelasszié, az utolsó etióp császár, 1974-es bukása után interjúkat készített az udvar bennfenteseivel, a császár egykori alkalmazottaival, az ezekből íródott regénye pedig 1978-ban (Magyarországon 1981-ben) jelent meg.

A színpadi változat természetesen egészen más. Az interjúk egyszerre jelennek meg a színpadon, hálószerűen terülnek rá a közönségre . Az összes színész végig jelen van, de egymással nem, csak a kérdezővel (és áttételesen a közönséggel) kommunikálnak. A kérdező, Kapuściński fogja össze a különös történetmesélést. Alig kommentál, nem ítélkezik, engedi, hogy az uralkodó levitézlett lakájai úgy beszéljenek a császárról ahogy éreznek, boldog magasztalással és nosztalgiával a fénykorról és mérhetetlen szomorúsággal a bukásról.

Az abszolút hatalom, az egymást figyelő titkos-szolgák, az állam működésének leírása, a korrupció, az éhezés és a forradalom történelemkönyvekből ismert kliséi helyett egy élő, belső aktualitással bíró közvetlen beszélgetést hallhatunk. Nem Etiópiába, vagy a 70-es évek végi Lengyelországba, vagy a nyolcvanas évek Magyarországába utazunk, hanem a jelenbe, hiszen az áthallások egyértelműek. Ma is vannak rendszerek, ahol vannak párnatologatók, akiknek a feladata a mindig megfelelő méretű és magasságú trónuson ülő imádott uralkodó lába alá a megfelelő keménységű, magasságú és színű párna elhelyezése, hogy a lába egy pillanatig se lógjon a levegőben.

Ryszard Kapuściński
Kocsis Gergely
A további szerepekben
Bán János
Bezerédi Zoltán
Dankó István
Dér Zsolt
Elek Ferenc
Szacsvay László
Vizi Dávid

Rendező:
Zsámbéki Gábor

Ágh László